95 odsto je reklo da; Vojska je na granici. Podignuta je zastava i šta sad?

Izvor: B92, 04.Dec.2023, 08:08

95 odsto je reklo "da"; Vojska je na granici. Podignuta je zastava i šta sad?

Na venecuelanskom referendumu, održanom u nedelju, oko 95 odsto građana podržalo je prisvajanje Esekibo teritorije koja pripada Gvajani.

Izborna komisija Venecuele je kasno sinoć saopštila da je, na osnovu preliminarnih rezultata, oko 95 odsto građana izašlih na referendum glasalo "za" na svih pet ponuđenih pitanja, preneo je CNN.

U osnovi, plan predsednika Venecuele Nikolasa Madura je da pripoji nekadašnju teritoriju Venecuele, koja od kraja 19. veka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripada Gvajani, a reč je o čak dve trećine teritorije Gvajane izuzetno bogate naftom.

Vojske obe zemlje su uoči održavanja referenduma i zaoštrene retorike već postavljenen na granici, a predsednik Gvajane se, pred sam referendum, popeo na jedno brdo tik pored granice i okačio zastavu Gvajane.

Takođe, Gvajana se ranije već žalila Međunarodnom sudu pravde na najavljeni potez Venecuele i taj sud je presudio u korist Gvajane, ali to Madura nije sprečilo da održi referendum.

Plan Venecuele je da u svoj sastav inegriše Esekibo i tamošnjem stanovništvu da venecuelansko državljanstvo, a to je dve trećine teritorije Gvajane, što je otprilike veličina američke države Florida.

Za sada niko ne zna koji su sledeći potezi Madura, odnosno kako planira da sprovede plan preuzimanja sporne teritorije.

Pojedini zapadni analitičari već su naveli da je Esekibo "nova Ukrajina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

LATINSKA AMERIKA SVE BLIŽE KRVAVOM SUKOBU! Narod u Venecueli odlučio, podržava pripajanje NAFTOM bogate susedne pokrajine

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2023

Narod u Venecueli se izjasnio za pripajanje pokrajine Esekibo, što može izazvati veliki sukob sa susednom državom..Na referendumu u Venecueli, održanom u nedelju, oko 95 odsto građana podržalo je pripajanje sporne teritorije Esekibo, koja se nalazi u Gvajani, za koju tvrde da je oteta kada je granica...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.