LATINSKA AMERIKA SVE BLIŽE KRVAVOM SUKOBU! Narod u Venecueli odlučio, podržava pripajanje NAFTOM bogate susedne pokrajine

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2023, 11:49

LATINSKA AMERIKA SVE BLIŽE KRVAVOM SUKOBU! Narod u Venecueli odlučio, podržava pripajanje NAFTOM bogate susedne pokrajine

Narod u Venecueli se izjasnio za pripajanje pokrajine Esekibo, što može izazvati veliki sukob sa susednom državom

Na referendumu u Venecueli, održanom u nedelju, oko 95 odsto građana podržalo je pripajanje sporne teritorije Esekibo, koja se nalazi u Gvajani, za koju tvrde da je oteta kada je granica sever-jug povučena pre više od jednog veka.

Predsednik biračkog tela Elvis Amoros, saopštio je da je oko 95 odsto građana koji su izašli na referendum glasalo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << „za“ na svih pet postavljenih pitanja.

Ostaje nejasno kako će Venecuela sprovesti rezultate glasanja, a Gvajana smatra da je referendum korak ka aneksiji. Nacionalni izborni savet saopštio je da je prebrojao više od 10,5 miliona glasova.

Teritorija Esekiba sa 159.500 kvadratnih kilometara čini dve trećine Gvajane i u njoj živi oko šestina stanovništva Gvajane. Oblast se graniči sa Brazilom, čije je Ministarstvo odbrane ranije ove sedmice saopštilo da je „intenziviralo svoje odbrambene akcije“ i pojačalo vojno prisustvo u tom regionu zbog pomenutog spora.

Esekibo je teritorijalno veći od Grčke i bogat je mineralima.

Presudom međunarodnog arbitražnog suda iz 1899. godine ta teritorija je dodeljena Velikoj Britaniji, koja je u to vreme bila kolonijalna sila u Gvajani, ali poslednjih decenija venecuelanske vlasti upozoravale da je ta presuda bila nepravedna.

Godine 1966. kada je Gvajana stekla nezavisnost, Velika Britanija i Venecuela su se složile da se formira komisija sastavljena od predstavnika Gvajane i Venecuele koja će ponovo razmotriti ova tegritorijalni spor, ali šest decenija kasnije rešenje nije postignuto. Referendum je usledio nakon što je američki naftni gigant Ekson Mobil 2015. godiner otkrio naftu u vodama kod obale Esekiboa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Venecuela: Više od 95 ljudi podržalo ideju o pripajanju Esekiboa, hoće li Maduro započeti rat

Izvor: Danas, 04.Dec.2023

EPANikolas Maduro, koji je već 10 godina predsednik Venecuele, rezultate referenduma nazvao je „neverovatnom pobedom“ Ogromna većina stanovnika Venecuele na referendumu je podržalo pripajanje sporne teritorije bogate naftom koju dugo kontroliše Gvajana. Više od 95 odsto stanovnika ove latinoameričke...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.