Izvor: RTS, 30.Jul.2022, 13:16

Završene konsultacije o konstitutivnoj sednici parlamenta, dogovoreno sedam potpredsednika

Konsultacije o konstitutivnoj sednici parlamenta, zakazanoj za ponedeljak, 1. avgust, završene su u Skupštini Srbije, a budući saziv imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju.
Prema predlogu, kako se moglo čuti od predstavnika pojedinih stranaka u parlamentu, sedam potpredsedničkih mesta "podeliće" poslanički klubovi SNS, SPS, SVM, SPP, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SSP, DS i koalicija Nada, prenosi Tanjug.

Ono što je za sada poznato, javlja Tanjug, jeste da će opozicija za potpredsednike predložiti klub oko SSP-a – Borka Stefanovića, Nada – Božidara Delića, a DS, zajedno s Narodnom strankom, Ne davimo Beograd i Zajedno – Zorana Lutovca.
Potpredsednička mesta raspodeljuju se spram snage, odnosno broja poslanika pojedinačnih klubova, a do sada su po dva potpredsednička mesta bila "rezervisana" za dva najjača opoziciona kluba.
Iako skupštinski Poslovnik omogućuje da 30 poslanika predloži kandidata za potpredsednika, to nije bila praksa ranije.
Tako je kamen spoticanja bila činjenica da Zorana Lutovca na tu funkciju kandiduje grupa od četiri poslanička kluba sa 35 poslanika, a koja je, budući da im je vladajuća većina izašla u susret omogućavajući im da imaju "svog" potpredsednika, trebalo da napravi ustupak i odrekne se nekog mesta u radnim telima Skupštine.
Zbog toga su predstavnici ta četiri poslanička kluba u nekoliko navrata izlazili sa sastanka, pokušavajući da se dogovore čega da se "odreknu".
Formirano 15 poslaničkih klubovaU parlamentu je za sada formirano 15 poslaničkih klubova, a u skladu sa brojem poslaničkih klubova i brojem njihovih poslanika raspoređuje se i broj predsednika i zamenika predsednika skupštinskih odbora.
Socijalistička partija Srbije u novom sazivu parlamenta imaće potpredsednika Skupštine, a vodiće i dva odbora – za privredu i prostorno planiranje, saobraćaj i infrastrukturu, saopštio je poslanik SPS-a Đorđe Milićević.
Milićević je novinarima u Skupštini, posle današnjih konsultacija, rekao da nije suština u tome da neko dobije što više, već da se dođe do konsenzusa, kompromisa, uvažavajući sve različitosti, poštujući vlast i opoziciju, kako bi svi bili zadovoljni preraspodelom mesta potpredsednika i u radnim telima.
Naglasio je da Srbiji nije potrebno nikakvo neslaganje, budući da je zemlja izložena pritiscima i brojnim izazovima, te da su velika očekivanja od parlamenta, pred kojim je mnogo posla.
Opoziciji će pripasti pet predsedničkih mesta u parlamentarnim odborima, a većina njih želi Odbor za spoljne poslove.
Srpskoj stranci Zavetnici pripašće mesto predsednika Odbora za Srbe u regionu i dijaspori i mesto zamenika predsednika u Odboru za Kosovo i Metohiju, saopštio je budući poslanik te stranke Nikola Dragićević.
"Zavetnicima je pripalo mesto predsednika Odbora za Srbe u regionu i dijaspori, što je i bila naša želja, i u skladu je s našom politikom. Dobili smo i mesto zamenika predsednika Odbora za KiM, što je tema od najvećeg značaja za Zavetnike, ali i za zemlju", rekao je Dragićević.
Treći dan konsultacijaPrvi sastanak o konstitutivnoj sednici parlamenta održan je pre dva dana u parlamentu, a konsultacije su održane i juče.
Na današnjem sastanku, listu "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve", koja će imati najviše, 120 poslanika, predstavljali su Vladimir Orlić, koji je i kandidat SNS-a za predsednika parlamenta, i Aleksandar Marković.
U ime liste "Ujedinjeni za pobedu Srbiju", koja će imati 38 poslanika, prisutni su bili potpredsednik SSP-a Borko Stefanović, predsednik DS-a Zoran Lutovac i njegov stranački kolega Srđan Milivojević, te potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.
Listu "Ivica Dačić – Premijer Srbije", koja će imati 31 poslanika, predstavljao je potpredsednik SPS-a Đorđe Milićević.
Na sastanku su bili i predstavnici koalicije Nada, koja je na izborima 3. aprila osvojila 15 mandata, a koaliciju "Moramo", koja je osvojila 13 mandata, i danas su zastupali Radomir Lazović, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta.
Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici koalicije oko Dveri, kao i predstavnici Zavetnika, koji će u novom parlamentu imati takođe 10 poslanika.
Savez vojvođanskih Mađara, koji će brojati pet predstavnika u Skupštini, predstavljala je Elvira Kovač, a tu su bili i predstavnici lista "Muftijin amanet", koja će imati tri poslanika, te "Zajedno za Vojvodinu" i SDA Sandžaka, koji imaju po dva poslanika.
Jednog poslanika u novom sazivu imaće i Koalicija Albanaca doline.
Konstitutivna sednica zakazana za ponedeljak, 1. avgust Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije zakazana je za ponedeljak, 1. avgust, sa početkom u 10.00.
Kako su učesnici konsultacija kazali u prethodna dva dana, konstitutivna sednica počeće u ponedeljak, kada će se obaviti potvrđivanje mandata i polaganje zakletve novih narodnih poslanika.
Konstitutivna sednica nastaviće se u utorak, kada će biti izabran predsednik, potpredsednici Skupštine, za čiji će se broj takođe odlučiti tada jer se prema pravilniku broj potpredsednika utvrđuje na predlog predsednika Skupštine.
Na prvoj sednici sledi i izbor generalnog sekretara, izbor članova radnih tela Narodne skupštine i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama, pa nije isključeno da se prvo zasedanje produži i na sredu, 3. avgust.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljene konsultacije Dačića sa predstavnicima izbornih lista, prisustvuje i Vladimir Orlić

Izvor: Danas, 30.Jul.2022

U Skupštini Srbije danas su nastavljene konsultacije predsednika republičkog parlamenta Ivice Dačića sa predstavnicima izbornih lista, koje su ušle u parlament posle izbora, o konstitutivnoj sednici koja će biti održana u ponedeljak, 1. avgusta, a nezvanično se saznaje da je formirana još jedna...

Nastavak na Danas...

Nastavljene konsultacije u parlamentu, nezvanično dogovor o sedam potpredsednika

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2022

Konsultacije uoči konstitutivne sednice parlamenta nastavljene su danas u Skupštini Srbije a po nezvaničnim informacijama, postignut je dogovor da u novom sazivu bude sedam potpredsedničkih mesta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Naslovne strane za nedelju, 31. jul 2022. godine

Izvor: Beta, 31.Jul.2022, 10:01

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za nedelju, 31. jul najviše pišu o odluci Srpske napredne stranke da za predsednika parlamenta kandiduje Vladimira Orlića, o reakciji zvaničnika Beograda na odluku kosovskih vlasti da od 1. avgusta ne priznaju dokumenta iz Srbije, i o drugim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.