Završena rekonstrukcija postrojenja za snabdevanje vodom u Petrovcu na Mlavi

Izvor: TvojPortal.com, 07.Jun.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rekonstrukcija postrojenja za snabdevanje vodom u Petrovcu na Mlavi

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Vinsent Dežer, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar  životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, ministar omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković,  državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Milan Đokić i predsednik opštine Petrovac >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << na Mlavi Radiša Dragojević otvorili su danas postrojenje za snabdevanje vode u Petrovcu na Mlavi – projekat vredan 4.339.387,00 miliona evra. 3.714.387, miliona investirala je Evropska unija, dok je ostatak obezbeđen iz bužeta opštine Petrovac na Mlavi i Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede – 364.500,hiljada evra, kao i iz budžeta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja (NIP) 260.500 hiljada evra.


Ovim projektom unapređen je postojeći nivo pružanja usluga u pogledu raspoloživih radnih pritisaka vode, obezbeđeno je bolje snabdevanje pijaćom  vodom u Petrovcu na Mlavi  i obližnjim naseljima (oko 232,000 domaćinstava), bolji kvalitet vode, stabilno snabdevanje vodom prehrambene i ostale industrije, kao i otklanjanje rizika po javno zdravlje. Takođe, ovaj projekat podrazumeva i usklađenost sa nacionalnom i zakonskom regulativom EU koja se odnosi na snabdevanje pijaćom vodom.

Opštinski Master plan o vodosnabdevanju definisao je najkritičnije probleme u postojećem sistemu snabdevanja vodom kao i njegov dugoročni razvoj. Najkritičnija pitanja su neodgovarajuće praćenje rada, kontrola i rad izvora vode, nedovoljna operativna efikasnost, nedovoljan kapacitet rezervoara, zastarela i nepouzdana distributivna mreža. Glavni ciljevi projekta bili su opšte poboljšanje kvaliteta vode i unapređenje sistema za snabdevanje vodom sa neophodnom crpnom stanicom i rezervoarom.

Rekonstrukcija sistema za snabdevanje vodom stvorila je preduslove za ubrzani razvoj lokalne privrede, bolji kvalitet života, uslova rada i bolji životni standard u opštini Petrovac na Mlavi i susednim opštinama.Takođe, projekat je u skladu sa Regionalnom razvojnom strategijom i značajno će doprineti efektivnom sprovođenju Lokalne strategije za održivi razvoj.

MISP (Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave), koji finansira EU, a sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji,  pruža pomoć opštinama u Srbiji u pripremi projektne dokumentacije i sprovođenju opštinskih infrastrukturnih projekata. MISP je fokusiran je na pružanje podrške ekonomskim projektima i projektima iz oblasti zaštite životne sredine  (vodosnabdevanje, prečišćavanje otpadnih voda, upravljanje čvrstim otpadom , domovi i skloništa, obrazovni objekti, turističke lokacije i industrijske zone. Od 2005 godine realizovano je više od 14 projekata ukupne vrednosti veće od 65 miliona evra.
Glavni cilj programa je unapređenje upravljanja infrastrukturnim službama u opštinama i intenzivnije investiranje u infrastrukturu kako bi bili zadovoljeni standardi EZ koji se odnose na zaštitu životne sredine i održivi ekonomski razvoj.  Takođe MISP pomaže opštinama i javnim preduzećima kroz čitav proces izvođenja infrastrukturnih projekata – od prijavljivanja, studija opravdanosti (SLAP 2.0) , upravljanja budžetom - do samog sprovođenja projekta.
Za realizaciju MISP programa zadužena je EPTISA , španska kompanija za inženjering, koja se nalazi na čelu konzorcijuma koji čine jos dve ino-kompanije: ROYAL HASKONING (NL) i VNG (NL) .

ivica dacicpetrovac na mlavirekonstrukcija vodovodašetonjevinsent dežer
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.