Vlade u ZG i BG da reše probleme

Izvor: B92, 28.Nov.2012, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlade u ZG i BG da reše probleme"

Zagreb -- Odnosi Hrvatske i Srbije morali bi biti na nivou na kome se mogu postizati uspesi, a to je nivo vlada dveju zemalja, kaže politički analitičar Davor Đenero.

"Nije pitanje da li je premijer Ivica Dačić umeren, a predsednik Tomislav Nikolić radikalan, ali je bitno da se rešavaju problemi koji se mogu rešavati - problemi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << statusa izbeglica, problemi vezani uz granice, pomoć Hrvatske Srbiji oko puta u EU", rekao je Đenero.

On je ukazao da je reč o pitanjima koje treba rešiti na nivou premijera, a ne na nivou predsednika.

Đenero je izrazio žaljenje zbog nedolaska potpredsednice vlade za evropske integracije Suzane Grubješić u ranije zakazanu posetu Zagrebu.

Grubješić je krajem ovog meseca trebalo da boravi u Zagrebu, ali je ta poseta otkazana nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"To je prostor gde može početi saradnja s najmanje problema i s jedne i s druge strane i gde je čista 'vin-vin' situacija u kojoj obe strane dobijaju. Tu bi trebalo forsirati priče oko EU i to bi bilo dobro i za Hrvatsku i za Srbiju", rekao je Đenero.

Prema njegovim rečima, ne bilo dobro da se odnosi zalede, da se ne sarađuje u oblastima u kojima je to moguće. Đeneru nije jasno ponašanje hrvatskog premijera Zorana MIlanovića i kaže da nije dobro da predsednik vlade ne uspostavlja odnose s premijerom susedne države.

Zato je, prema njegovim rečima, Dačić u pravu kada kaže da se Milanović nudi da posreduje po pitanju odnosa Srbije i Kosova i pita se ko će onda posredovati u odnosima Hrvatske i Srbije.

"Jasno je da odnosi između dve stranke kojima su njih dvojica (Dačić i Milanović) na čelu nisu sjajni, iako one formalno pripadaju istoj političkoj familiji, pogotovo što je vrlo malo socijaldemokratskih premijera u Evropi. Dačić računa na podršku tog malog broja premijera i čudno je da Milanović nije među njima", rekao je Đenero.

On, naime, kaže da kada ne postoji bazični kontakt, vrlo je čudno nuditi posredničke usluge.

"Hrvatska bi morala ponuditi takve usluge, jer bi sa Srbijom morala imati isto tako dobre odnose kao s Kosovom, ali odnosi Srbije i Hrvatske nisu danas tako intezivni kao što su intenzivni osnosi Hrvatske i Kosova", rekao je Đenero.

Upitan da li ohrabruje to što "verbalni dvoboj" čelnih ljudi dve zemlje Ive Josipovića i Tomislava Nikolića ne prati veći broj incidenata, Đenero kaže da on te dve stvari ne bi dovodio u vezu.

"Takve stvari se dešavaju, a počinioci moraju biti kažnjeni i tačka", rekao je on povodom paljenja automobila sa srpskim tablicama u Zagrebu i huliganski ispad u Đevrskama kod Knina.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.