Vlada u formaciji osam-pet-dva

Izvor: RTS, 07.Jul.2012, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada u formaciji osam-pet-dva

Razgovori koalicije oko SPS-a najavljeni za ponedeljak, a potom i konsultacije o koalicionom sporazumu sa strankama koje će činiti buduću vladu. Mandatar Dačić poručuje da razgovor o resorima još nije završen, ali veruje da će naprednjacima pripasti osam, socijalistima pet i URS-u dva resora u vladi.

Mandatar mandatar za sastav Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je za ponedeljak razgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unutar koalicije oko socijalista, a potom i konsultacije sa strankama i koalicijama koje će činiti buduću vladu o koalicionom sporazumu.

Potpisivanje sporazuma o radu vlade najavljuju za utorak 10. juli. Kabinet sa 17 članova i 15 resora očekuje i URS i to do 25. jula.

"Ja sam mandat za formiranje vlade dobio i nemam nameru da ga vraćam. Ili ce vlada biti formirana ili će se ići na nove izbore", kaže Dačić.

Sastavljanje srpske vlade ima sve elemente drame - uvod, zaplet, više obrta a, čini se, da je na pomolu i rasplet. Pojašnjenje jednog od obrta saznajemo dva meseca posle izbora.

"Prvi nas je zvao Ivica Dačić, i to dva dana posla drugog kruga preds izbora. Tada nam je indirektno skrenuo pažnju i ponudio da učestvujemo u vladi u kojoj bi bili oni i SNS", navodi lider URS-a Mlađan Dinkić.

Ivica Dačić kaže da nije nudio tu koaliciju, jer je ni njemu meni nju niko nije nudio.

"Ja sam ga pitao da li bi ušao u vlast sa narednjacima. Želim da podsetim da DS nije hteo sa URS-om, a da bi SNS, DSS i URS imali većinu, i on je tada odgovorio da ne bi, i tu se priča završava", kaže mandatar.

Zašto je kasnije prihvatio, objašnjava citirajući Borisa Tadića.

"Rekao je jednom prilikom 'Da sam se u politici rukovodio emocijama a ne razumom nikada ne bih formirao vladu sa SPS-om'. mislim da je to jedan od elemenata koji je mene povukao da uopšte razmiljam o mogućnosti formiranja ovakve vlade", kaže lider URS-a.

Tri mesta u novoj vladi ponuđena su Ujedinjenim regionima Srbije, jedno potpredsedničko za evropske integracije i dva za privredu i finansije i regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Mandatar Dačić, međutim, poručuje da razgovor o resorima još nije završen, ali veruje da će naprednjacima pripasti osam, socijalistima pet i URS-u dva resora u vladi.

Sa sadašnje funkcije, mandatar upozorava i direktore javnih preduzeća zbog najava poskupljenja struje, gasa i hleba.

"Svaki dan čitam da će poskupeti 10, 20 odsto sve i svasta u Srbiji. Pa što nije poskupelo do sada pre izbora? Budu li se tako ponašali svaki od njih će biti smenjen prvog dana posle izbora nove vlade. Kakav je to nacin?!", upitao je lider socijalista.

Dačić i Dinkić najavljuju pomoć najsiromašnijima. Dinkić i set antikriznih mera za privredu. Do kraja septembra očekuje program kojim bi trebalo da se smanji manjak u državnoj kasi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.