Važno da Srbin bude na čelu Mitrovice

Izvor: RTS, 14.Nov.2013, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važno da Srbin bude na čelu Mitrovice

Na ponovljenim lokalnim izborima na Kosmetu ključno političko pitanje je hoće li Srbin ili Albanac biti gradonačelik severne Kosovske Mitrovice, istakao premijer Srbije Ivica Dačić. Izbor Albanca za gradonačelnika značio bi nove incidente, poručio Dačić.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je, uoči sutrašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odlaska u Kosovsku Mitrovicu, da je na ponovljenim lokalnim izborima u nedelju ključno političko pitanje hoće li Srbin ili Albanac biti gradonačelnik severnog dela tog grada.

Dačić je rekao da postoji čvrsta politička volja da se stane na put nasilju i huliganima i da niko neće biti jači od države.

"Nije cilj da svako dobije dosije, to nije ni moguće niti dopušteno nekim drugim zakonima poput Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Bitno je da postoji politička volja", rekao je Dačić.

Dačić je rekao novinarima da se tačno zna koliko glasova Srbi treba da osvoje da bi dobili gradonačelnika, istakavši da, ako se to ne želi, onda ulazimo u velike probleme.

Naveo je da, ako Vlada Srbije, predsednik Republike, ogromna većina u parlamentu, patrijarh, Rusija i cela međunarodna zajednica pozivaju na izlazak na izbore, ne zna zašto bi neko mislio da je to protiv srpskih interesa.

Dačić je istakao da svako drugo rešenje može da ugrozi srpske nacionalne interese, apelujući još jednom na Srbe iz severnog dela Kosovske Mitrovice da, bez obzira na stranačke stavove, izađu na glasanje.

Premijer je istakao da sada treba da se pokaže visok stepen odgovornosti svih, "bez obzira da li su bili za bojkot ili izlazak na izbore", jer "situacija je takva da moraju po strani da se ostave i stranačke razmirice i neka konkretna pitanja u vezi Briselskog sporazuma".

Dačić je istakao da poziv najviših državnih zvaničnik Srbima da izađu na izbore nije usmeren da se pomogne Prištini, jer je naš interes da Srbin bude gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice.

Prema njegovim rečima, tu treba da bude i sedište zajednice srpskih opština i da se izgradi administrativna zgrada koja će predstavljati vlast na Kosovu za 10 opština gde su Srbi većina.

"To je mnogo značajna i jaka poruka i mislim da do sada nismo imali na Kosovu značajniji politički trenutak od ovog kada je reč o srpskom narodu", rekao je premijer. 

Upitan kakav doček očekuje u severnom delu Kosovske Mitrovice, Dačić je rekao da ne ide zbog dočeka, već kako bi predstvio svoje stavove i stavove državnog vrha Srbije i da podstakne Srbe da izađu na izbore u nedelju.

Dačić je naglasio da ukoliko Srbi ne bi izašli na izbore, a Albanac postane gradonačelnik severne Mitrovice, da to bi stvorilo velike probleme.

Prema njegovim rečima, izbor Albanca za gradonačelnika značio bi otpočinjanje novog kruga incidenata i konflikata sa nesagledivim posledicama.

"Srbija će biti i jeste uz svoj narod, ali u ovom trenutku treba da sagledamo zajedno šta nam je činiti", istakao je premijer.

U nedelju 17.novembra u severnom delu Kosovsne Mitrovice biće ponovljeno glasanje na lokalnim izborima na tri biračka mesta.

Zatvoriti pitanja između Srbije i Hrvatske

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je da treba staviti tačku na sva otvorena pitanja iz prošlosti između Srbije i Hrvatske, ocenivši da bi za obe države bilo bolje da povuku međusobne tužbe za genocid.

Dačić je izjavio novinarima da Srbija "nema razloga da se plaši tih suđenja više nego Hrvatska".

"Ovde je samo pitanje kakve će tenzije u odnosima dve države izazvati te tužbe - za sve nas je bolje da se tužbe povuku", rekao je premijer.

Dačić je istakao da se Srbija priprema ozbiljno kao da će tog suđenja biti i da imamo veoma jak pravni tim.

"Treba staviti tačku na sva otvorena pitanja iz prošlosti, a tačka će se staviti ili suđenjima ili međusobnim dogovorom o povlačenju tužbi", rekao je Dačić.

Predsednik Vlade Srbije je naglasio da se stvari poput podnošenja tužbi za genocid jednostrano ne mogu uraditi, i da je, ako Hrvatska želi da se povuku međusobne tužbe za genocid, Srbija sprema za to.

Dačić je prethodno uručio ključeve 30 stanova policijskim službenicima iz više gradova Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.