Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2017, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji zabrinutost zbog rezultata kosovskih izbora

Predsednik Srbije i vršilac dužnosti predsednika vlade Aleksandar Vučić i Ivica Dačić saglasni su u zadovoljstvu rezultatom Srpske liste koju je Beograd podržao. Ipak, ukupni rezultati izbora za kosovski parlament izazivaju zabrinutost. Vučić kaže da bi voleo da je volja albanskih birača bila drugačija.

Izvor: N1

Pola-pola, tako Beograd tumači preliminarne rezultate vanrednih izbora na Kosovu. Zadovoljni kako su glasali Srbi, a nezadovoljni kako su >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << to činili Albanci:

"Ako pogledate glasove i Kurtijeva partija, izrazito ekstremistička i ova ratnička ili teroristička koalicija kako god hoćete, veteranska koalicija, svejedno, one su najotvorenije pretile Srbima uvek. Nama ostaje da vidimo kakve one koalicije žele da formiraju ali su sada videli da imaju prilično jedinstven blok Srba koji je sve samo nije beznačajan faktor“, kaže Vučić.

Da su Srbi faktor veruje i Ivica Dačić. Njega takođe brine ko će formirati novu Vladu Kosova. Ne uliva mu poverenje to što su najviše glasova osvojili oni koji su, objašnjava - "radikalni prema Srbima": "To svakako neće poboljšati atmosferu niti podstaći dijalog. Ali Srbija je konstruktivna, želimo da se dijalog nastavi, smatramo da je na redu sprovođenje onoga što smo potpisali još pre četiri godine, a to je Briselski sporazum“.

Samouverenost srpskih zvaničnika ne deli Oliver Ivanović: ukoliko Vladu formira velika koalicija - Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe - većina će biti stabilna i bez poslanika Srpske liste:

"Ali se naš uticaj u tom slučaju smanjuje jer Albanci imaju sami dovoljnu većinu, njima naših 10 glasova ne može mnogo da promeni stvar. Zato, kad imate ovakvu situaciju - vrlo je lako moguće da se na naše ljude i na naše potrebe ne obrati dovoljna pažnja", kaže Oliver Ivanović.

Za ozbiljnu i aktivnu ulogu Srba u kosovskoj Vladi i skupštini potrebno je da kredibilitet pojedinca bude takav da ga uvažavaju i stranci i Albanci kao i srpska zajednica. Da li ima takvog čoveka na Srpskoj listi? Nisam siguran, zaključuje Ivanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.