Izvor: Politika, 10.Sep.2014, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta narod misli o predsedniku

Ivica Dačić u ovom trenutku, čini se, zaista nije konkurencija Tomislavu Nikoliću. Da se sada održavaju predsednički izbori u Srbiji, aktuelni šef države dobio bi najviše glasova u „prvom krugu” – 27 procenata. Iza njega, sa 18 odsto glasova, bio bi Dačić, koji je u više navrata do sada isticao nameru da se 2017. godine, kada ističe prvi Nikolićev predsednički mandat, kandiduje za predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije. Takva „pretnja” očigledno pogađa Nikolića, koji je krajem prošlog meseca na Federalnoj Televiziji BiH zapitao: „Da li stvarno mislite da on može da mi bude konkurencija.”

Slika se bitno menja ako se na listu mogućih predsedničkih kandidata doda ime premijera i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. Pored njega, trenutno, niko ne bi imao šansu. Reč je o rezultatima istraživanja „Politike” i agencije „Faktor plus” o tome šta građani misle o radu predsednika Tomislava Nikolića posle više od dve godine mandata. Istraživanje je obavljeno od 1. do 6. septembra, na uzorku od 1.200 punoletnih građana Srbije.

Direktor agencije „Faktor plus” Vladimir Pejić smatra da je ovim istraživanjem „matematika dosta potvrđena”, to jest, rezultati se prilično poklapaju sa onim što je bilo na poslednjim izborima i sa tim kakva je trenutna situacija na političkom tržištu: „Vidimo da glasovi SNS-a idu ka Vučiću, a od Vučića se (ukoliko njega nema) prelivaju, ali ne u punoj meri, na Nikolića”.

Ono kako su naši sagovornici ocenili rezultate ovog istraživanja kada je reč o predsedniku Nikoliću možda se može sažeti Pejićevim stavom – nije sjajno, ali nije baš ni katastrofalno. Mišljenje da li je ukupan skor pozitivan ili negativan, kaže Pejić, zavisi od toga kako se gleda ili kako ko želi da shvati. Najviše ispitanika je reklo da nije zadovoljno radom predsednika (45 procenata), ali kada se „pomešaju” oni koji su zadovoljni i delimično zadovoljni (ukupno 46 procenata), to opet ne ispada tako loše.

Ukazujući da su u ovom istraživanju Nikolića ocenjivali relativno slično na različita pitanja, Pejić kaže da to znači da su se opredeljivali za (ili delimično za) politike koju on vodi ili protiv nje.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, ocenjuje da su stavovi građana u vezi sa „likom i delom” predsednika republike naizgled negativni, ali da suštinski nije tako. Kako ističe, građani Srbije generalno imaju veoma rezervisan odnos prema pripadnicima „političke elite”, a izuzetak je jedino Aleksandar Vučić, koji sada uživa izrazito poverenje građana, koje se može uporediti samo sa fazama maksimalnog uspona Slobodana Miloševića.

„Otuda, ako je Vučić merilo pozitivnih stavova građana, onda je Nikolić u inferiornom položaju, ali spram drugih naših relevantnih političara i ne stoji loše. Uostalom, ni ispitivanja javnog mnjenja o bivšem predsedniku Borisu Tadiću, onda kada se nalazio na političkom vrhuncu, nisu bila bitno bolja. Samo tada nije bilo nikoga ko je svojom drastično većom popularnošću od njega toliko podizao standarde prema kojima se meri popularnost političara kao što je sada slučaj sa Vučićem”, naglašava Anđelković.

Prema njegovim rečima, javno mnjenje u Srbiji je tradicionalno ambivalentno nastrojeno prema političarima, odnosno većina građana prema njima ima negativan stav. Tek u nekim kratkim periodima pojedinci kao što je sada Vučić uspeju da se izdignu iznad toga. A za to je potrebno veliko umeće u komunikaciji sa građanima i sposobnost da im se ponude rešenja koja kod njih bude nadu. Nikolić to nije uspeo u razmerama koje prevazilaze njegove početne uspehe sa predsedničkih izbora iz 2012, ocenjuje Anđelković.

„Uostalom, Srbija i ne pruža prostor za dva široko priznata lidera, a na pijedestal te vrste umešno se popeo Vučić”, dodaje on.

I sociolog Jovo Bakić uočava najpre visok rejting Vučića („ovaj podatak govori da je njemu popularnost porasla posle 100 dana vlade koja nije imala gotovo nikakve rezultate”), dodajući da su ostali rezultati istraživanja manje-više očekivani. On smatra da je „logično” da građani nisu zadovoljni kako Nikolić obavlja predsedničku dužnost, ali je jasno da nemaju ni mnogo razloga da se srde na njega. Opet, logično je i, kako dodaje, da bi on pobedio ako se Vučić ne kandiduje.

Zašto je „logično” da građani budu nezadovoljni, gde to Nikolić greši? Bakić odgovara da predsednik ne greši ni u čemu – prosto su to njegovi dometi.

„Nikolić radi najbolje što može, na njega čovek ne može da bude ljut. Problem je što je on postao predsednik. I to zato što je Tadić pobedio samoga sebe”, kaže on.

Vladimir Pejić još ukazuje da institucija predsednika, generalno, više nema takvu ulogu kakvu je imala kada je tu funkciju obavljao Boris Tadić, ili kao što bi možda neko očekivao da ima. Ono što je dobro za predsednika Nikolića, napominje Vladimir Pejić, jeste podatak da ga Dačić ne bi dobio na izborima. Naravno, zavisi ko bi se zaista kandidovao na tim izborima, ko bi imao kakvu podršku...

Još jedan detalj za koji, međutim, nije sigurno da li treba da raduje predsednika ili ne. Utisak je da građane preterano ne pogađa šta radi njegova supruga.

Ili, kako to Pejić ocenjuje, čini se da je Dragica Nikolić više zanimljiva medijima, nego što to građane interesuje.

--------------------------------------------------------------

Vlada popularnija od crkve i vojske

Popularnost Aleksandra Vučića očigledno se odrazila i na Vladu Srbije, u koju, prema ovom istraživanju, građani imaju najviše poverenja. Teško da će se neko setiti da je neka srpska vlada bila popularnija od crkve, vojske, pa i predsednika Srbije. Bakić kaže da ne pamti da je vlada imala takav stepen poverenja, objašnjava je ocenom da je prvi put u poslednjih 25 godina, a može da se govori i o poslednjih 70 godina, na čelu vlade najjači političar.

„Obično su najjači političari bili na mestu predsednika države. Ali, to je dobra stvar, jer vlada je zaista najodgovornija za funkcionisanje političkog i privrednog sistema ovakvog kakav je (jer mi tržišnu privredu i nemamo do kraja izgrađenu)”, ističe on.

Povezujući dva podatka iz istraživanja – da građani nisu baš zadovoljni odnosom predsednika Srbije prema drugim državnim institucijama i da najbolje ocenjuju vladu, Anđelković zaključuje da ono što, osnovano ili ne, percipiraju kao varnice između njega i premijera Vučića ima negativan odraz na imidž Nikolića. Anđelković dodaje: „Pored negativnog stava protivnika opcije za koju građani vezuju Nikolića, prema njemu rezervisan odnos očito ima i deo pristalica SNS-a, odnosno Vučića.”

B. Baković

objavljeno: 10.09.2014.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.