Srbija za očuvanje RS i BiH

Izvor: RTS, 20.Jun.2010, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za očuvanje RS i BiH

Socijalistička partija Srbije učiniće sve za opstanak i očuvanje RS, čiji je garant Srbija, rekao Ivica Dačić u Banjaluci. Dok je RS, BiH neće priznati nezavisnost Kosova, poručio Milorad Dodik.

Zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić doputovao je u Banjaluku gde je prisustvovao proslavi 17. godišnjice osnivanja Socijalističke partije Republike Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (SPRS) i razgovarao sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenili su kao efikasnu saradnju na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS.

Dodik i Dačić su istakli da se ostvaruje i izuzetna saradnja dva MUP-a u borbi protiv organizovanog kriminala, koja je razvijena i sa drugim bezbednosnim strukturama u regionu.

Dačić je rekao da specijalne veze Srbije i Republike Srpske još više treba razvijati i dodao da je pored političke saradnje neophodna i ekonomska, jer bez razvoja ekonomije ne može biti potpune stabilizacije.

Dačić je naveo i da je posebno dobra saradnja dva ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći da MUP Srbije ima dobru saradnju i sa drugim bezbednosnim agenijama u BiH i regionu.

"Srbija treba da bude faktor stabilnosti i mira u čitavom regionu, naravno, braneći svoje nacionalne i državne interese i time ne narušavajući interese drugih naroda i država u regionu", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da će SPS, čiji su predstavnici učestvovali u stvaranju Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH 1995. godine, učiniti sve za opstanak i očuvanje Republike Srpske, čiji je garant Srbija.

Prema njegovim rečima, za SPS u okviru ustavnih promena u BiH, prihvatljivo je sve ono što se dogovore dva entiteta i sva tri naroda u BiH.

"SPS igra novu ulogu na političkoj sceni Srbije i vreme je da postavimo temeljne osnove za novi politički početak, zalažući se za socijalnu pravdu, koje nema bez ekonomskog razvoja", rekao je Dačić.

Kako je istakao, SPS se zalaže za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji i za očuvanje jedinstva Srbije.

Premijer RS i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina, dok je Republike Srpske, neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

Ustavne promene samo u okviru Dejtona

Obraćajući se prisutnima na svečanoj sednici Socijalističke partije Republike Srpske, Dodik je istakao da "dejtonska BiH nije problem, a svaka druga BiH jeste" i da je za RS Dejtonski sporazum najbolje što je ponuđeno srpskom narodu na tom prostoru.

"Nikada neću prestati da se zalažem za RS, ona je uslov mog političkog angažmana. Da li će na mojoj radnoj mapi biti Bosne i Hercegovine, to ćemo tek da vidimo. Ja nisam siguran da će je biti", rekao je Dodik.

Premijer RS je naveo da će se zalagati da one promene Dejtonskog sporazuma koje su "izdejstvovali stranci budu preispitane u dogledno vreme".

"Podržavamo Dejtonski sporazum i želimo da se vratimo njegovim izvornim principima.   Legalisti smo i u tom pogledu nikakvi zahtevi za ustavne promene mimo Dejtona u BiH ne mogu da prođu", rekao je Dodik.

Govoreći o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, Dodik je rekao da "nema potrebe da promišljamo neku novu politiku u tom pogledu" i da BiH, dok je Republike Srpske, neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

"Podržavamo celovitost Srbije i nismo i nećemo podržati da BiH prizna nezavisnost Kosova. Nećemo to nikada uraditi i u tom smislu pratićemo zvanični Beograd", rekao je Dodik.

Predsednik SPRS Petar Đokić rekao je da njegova stranka ostaje u čvrstoj koaliciji sa SNSD, ocenjujući da su te dve strenke zajedno uspele da obezbede stabilan ustavni položaj RS u BiH.

Đokić je najavio da će Dodik biti kandidat vladajuće koalicije za predsednika RS, dodajući da će zajedno nastaviti da grade taj entitet i rade na evropskim integracijama.

"Najveći pritisci i najteža vremena ostala su iza nas i pozicija RS i položaj u BiH čvrsto je zaštićena međunarodnim ugovorima, pre svega Dejtonskim sporazumom", rekao je Đokić, dodajući da činjenica da je Srbija garant tog sporazuma dovoljno govori o stabilnosti ustavnog položaja RS u okviru BiH.

Uspešna saradnja Srbije i RS  

Razgovorima Dodika i Dačića prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo i ministar obrazovanja Srbije Žarko Obradović, koji su saradnju resornih ministarstava RS i Srbije ocenili kao uspešnu.

Čađo je najavio da će policije i ubuduće raditi zajedno na suzbijanju svih vrsta organizovanog kriminala.

Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da resorna ministarstva Srbije i RS treba zajednički da rade na kvalitetu obrazovanja, pogotovo visokog obrazovanja i dodao da treba da se upotpuni memorandum o saradnji dva ministarstva, na čemu se ubrzano radi.

Povodom obeležavanja 17 godina postojanja SPRS, telegrame su uputili predsednik Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić- Dejanović, predsednik RS Rajko Kuzmanović i predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

SPRS je članica vladajuće koalicije u Republici Srpskoj sa Dodikovim Savezom nezavisnih Socijaldemokrata.

Predstavnici SPS-a tradicionalno prisustvuju svečanostima i stranačkim konvencijama koje u RS organizuje SPRS.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.