Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj: Ovo je nastavak gradnje atmosfere mržnje prema Srbiji

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 11:29

Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj: "Ovo je nastavak gradnje atmosfere mržnje prema Srbiji"

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ambasadi Hrvatske povodom neprihvatljive izjave ministra spoljnih poslova Gordana Grlić Radmana.

“Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i ovim putem želi da ukaže na potpunu neprihvatljivost izjava ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana izrečenih 24. februara na Dnevniku N1 televizije u Zagrebu, upućenih protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srbije u celini," saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je MSP Srbije.

Ministarstvo je takođe ukazalo kako te "izjave predstavljaju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promovisanja mira i stabilnosti u regionu".

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije iskazuje očekivanje da će se visoki zvaničnici Republike Hrvatske u nastupajućem periodu uzdržati od izjava koje predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari Republike Srbije, te voditi politiku pomirenja i dobrosusedskih odnosa dve države,” navedeno je u protestnoj noti Ministarstva.

Grlić-Radman je gostujući u subotu na hrvatskoj N1 izjavio da su jedno građani Srbije, a drugo Vučić i njegova politika koja, kako je naveo, mora da odluči "na kojoj će stolici da sedi" i dodao da "Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali neće se dopustiti uticaj Rusa ili drugi maligni uticaji koji bi narušili stabilnost Zapadnog Balkana''.

Reagujući na te izjave, Vučić je istakao da hrvatski ministar spoljnih poslova ne samo da se meša u unutrašnje stvari Srbije, već vređa srpski narod i preti građanima Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je najoštrije osudio "sramotnu izjavu" Gordana Grlić Radmana i najavio protestnu notu Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj se sistematski godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. Samo jedan od takvih primera je izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Grlić Radmana, kojom napada Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića," naveo je Dačić.

"Niko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, da deli lekcije i brutalno se meša u unutrašnje stvari Srbije. Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku, koja je u interesu isključivo naših građana i našeg naroda", dodao je on.

Ističući da "Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti", Dačić je saopštio da "hrvatski ministar nije naučio lekcije iz istorije, pa zaboravlja, ili bi želeo da se zaboravi, da je Hrvatska bila najverniji trabant Austrougarske i nacističke Nemačke, sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, koja se borila čak i posle Hitlerovog samoubistva, sve do 15. maja, šest dana posle kapitulacije Nemačke".

"Bili su kao trabanti veći nacisti od nacista. Mi smo sluge samo Srbije i naših građana", napisao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije osuđuje ovu sramotnu izjavu Grlić Radmana i uputiće Hrvatskoj protestnu notu. Grlić-Radman je gostujući u subotu na hrvatskoj N1 izjavio da su jedno građani Srbije, a drugo Vučić i njegova politika koja, kako je naveo, mora da odluči "na kojoj će stolici da sedi" i dodao da "Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali neće se dopustiti uticaj Rusa ili drugi maligni uticaji koji bi narušili stabilnost Zapadnog Balkana''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.