Srbi sa severa da rade na platformi

Izvor: B92, 24.Sep.2012, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa severa da rade na platformi

Kosovska Mitrovica -- Predsednik SNV severnog Kosova Milan Ivanović kaže da tamošnji Srbi nemaju informacije o platformi za rešavanje pitanja Kosova.

"Mi smo ovde, imamo dugogodišnje iskustvo, tiče se naše kože i mi najbolje znamo šta treba uraditi", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici. On je dodao da "noviozabrani šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević ne uliva poverenje Srbima da će odgovoran posao, kao što su pregovori sa Prištinom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obavljati kvalitetno".

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu premijera Srbije Ivice Dačića o podeli Kosova, Ivanović je rekao da "ima različitih podela i da je jedna vrsta podele i podela na entitete, na teritorijalne autonomije", ali da ne može da tumači Dačićeve reči jer se nije izjasnio na koju je podelu mislio.

Za Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije prihvatljivo je svako rešenje u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kazao je Ivanović.

Povodom spekulacija o protektoratu na severu Kosova, Ivanović je rekao da su Srbi već u nekoj vrsti protektorata i da su vezani za državu Srbiju.

"SNV bi moglo da prihvati neku vrstu protektorata za sever Kosova, a i ostali Srbi, južno od Ibra, mogli bi da prihvate nešto slično na teritoriji na kojoj žive, i sve u skladu sa Rezolucijom 1244", rekao je Ivanović i objasnio da bi to značilo "protektorat UNMIK ili Kfor, u skladu sa njihovim mandatom".

Ivanović je dodao da bi posle pet godina protektorata uz obećanja boljeg života za sve, oni mogli da na referendumu odluče o svom budućem statusu.

"Na referendumu bi učestvovali svi gradjani koji žive na severu pokrajine, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost i svi bi oni imali šansu da se izjasne o svojoj budućnosti, u kojoj će i kakvoj državi da nastave život", rekao je Ivanović.

On je istakao da su sporazumi koje je tokom pregovora u Briselu postigla srpska strana, protivustavni i nelegalni i da ih ne treba primenjivati.

"Ne možemo prihvatiti sporazum o neslobodi i o integrisanom upravljanju carinom (granicom/administartvinom linijom)", rekao je Ivanović i dodao da bi to značilo legalizovanje secesije i stvaranje kosovske države na teritoriji Republike Srbije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ivanović: I nas uključiti u izradu platforme

Izvor: Kurir, 24.Sep.2012

Mi smo ovde, imamo dugogodišnje iskustvo, tiče se naše kože i mi najbolje znamo šta treba uraditi, rekao je Milan Ivanović..KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je da tamošnji Srbi nemaju informacije o platformi za rešavanje pitanja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.