Izvor: RTV 5, 25.Jul.2012, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština sutra o novoj vladi (video)

Mandatar za sastav nove vlade i kandidat za ministra uunutrašnjih poslova Ivica Dačić (SPS) treba da sutra na sednici parlamenta predloži program i sastav vlade.
Posle rasprave, poslanici će glasati o programu vlade i izboru predsednika i članova vlade.
Nakon glasanja, članovi vlade pred poslanicima polažu zakletvu, čime počinje da teče mandat nove vlade.
Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".
Nova Vlada Srbije imaće 19 članova - premijera, 17 ministarskih resora i četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri. Vlada će imati i jednog ministra bez portfelja.
Koalicija oko SNS imaće devet članova vlade, koalicija oko socijalisti pet, URS tri i SDPS i SDA po jednog.
Potpredsednici vlade biće Aleksandar Vučić (SNS) zadužen za odbranu i bezbednost i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Suzana Grubješić (URS) za evrpske integracije, Jovan Krkobabić (PUPS) i Rasim Ljajić (SDPS).
Vučić će biti i ministar odbrane, Ljajić ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo, a Jovan Krkobabić ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.
SNS je za ministra spoljnih poslova predložila državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Ivana Mrkića, za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Gorana Knežević, a za ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Nikola Selaković je kandidat SNS za ministra pravde i državne uprave, Bratislav Petković kandidat za ministra kulture, informisanja i dijaspore, Milan Bačević za ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, dok je šahistkinja Alisa Marić kandidat za ministra sporta i omladine.
SPS je predložio da kandidat te stranke za ministra prosvete, nauke, i naučnog razvoja bude Žarko Obradović, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, a ministar zdravlja Slavica Djukić-Dejanović.
Lider Nove Srbije Velimir Ilić koji je na izborima nastupio na listi koju je predvodio SNS, kandidat je za ministra gradjevine i urbanizma, dok će lider SDA Sulejman Ugljanin biti ministar bez portfelja.
Kandidat URS za ministra finansija i privrede je Mladjan Dinkić, a Verica Kalanović je kandidat za ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave.
Od 19 članova nove vlade, sedmoro su bili ministri u prethodnoj vladi, a ukupno devetoro je ranije obavljalo posao ministra.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.