Skupština o Predlogu zakona o međunarodnim merama ograničavanja

Izvor: Press, 01.Feb.2016, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o Predlogu zakona o međunarodnim merama ograničavanja

Poslanici republičkog parlamenta danas raspravljaju o predloženom zakonu o međunarodnim merama ograničavanja, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija njegovim donošenjem potvrđuje punu posvećenost naše zemlje poštovanju međunarodnih obaveza.
         Donošenje tog zakona, prema njegovim rečima, predstavlja obavezu Srbije na osnovu međunarodnih rezolucija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a time će Srbija ispuniti i jednu od obaveza iz pregovaračkog poglavlja 31, koji se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku.
Uz napomenu da je Srbija i do sada u svemu pravovremeno izvršavala međunarodne obaveze, Dačić je precizirao da se među merama predviđenim predloženim zakonom nalaze zabrana trgovine oružjem, zabrana putovanja određenim licima, finansijske mere za zabranu raspolaganja sredstvima…
Na listi UN prema kojima se primenjuju ove mere su Kongo, DNR Koreja, Eritreja, Irak, Iran, Liban, Liberija, Libija, Obala Slonovače, Somalija, Republika Sudan, Centralnoafrička Republika, Gvineja Bisao…
Uvođenje međunarodnih mera ograničavanja predstavlja međunarodni odgovor u slučajevima kada neka članica UN ugrožava međunarodni mir i bezbednost, a koje ne podrazumevaju upotrebu vojne sile. 
Zakon, prema rečima Dačića, sadrži odredbe o prekršajima, pa će tako pravno lice koje ne obezbedi primenu međunarodnih mera ograničavanja biti kažnjeno novčanom kaznom od 100.000 do milion dinara, a fizičko i odgovorno lice u pravnom licu od 20.000 do 100.000 dinara.
Poslanici paralelno sa tim zakonskim predlogom razmatraju i predloge za potvrđivanje Evropske okvirne konvencije o prekograničnoj saradnji između teritorijalnih zajednica ili vlasti, kao i  sporazuma Srbije i Libana o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša.
Na dnevnom redu druge ovogodišnje sednice je, kao druga tačka, i Predlog zakona o sportu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Press...






Povezane vesti

DAČIĆ U SKUPŠTINI: Poslanicima obrazlagao kada će i kome biti zabranjeno putovanje i blokiran novac

Izvor: Kurir, 01.Feb.2016

BEOGRAD - Poslanici republičkog parlamenta danas raspravljaju o predloženom zakonu o međunarodnim merama ograničavanja, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija njegovim donošenjem potvrđuje punu posvećenost naše zemlje poštovanju međunarodnih obaveza...Donošenje tog zakona,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.