Skupština: Viski, Red Bul i Prajd

Izvor: B92, 27.Sep.2012, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Viski, Red Bul i Prajd

Beograd -- Premijer Ivica Dačić rekao da će narednih dana na osnovu bezbednosnih procena biti odlučeno da li će 6. oktobra u Beogradu biti održana Parada ponosa.

"Obratio sam se bezbednosnim službama da mi pošalju izveštaje i svoje procene. Javni skupovi su slobodni osim ako ne postoje bezbednosni razlozi", rekao je Dačić u Skupštini Srbije odgovarajući na poslanička pitanjima i dodao da bi bilo dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da gej parada u Beogradu bude održana.

Dačić je rekao da Vlada Srbije neće dozvoliti da grupe koje prete zbog održavanja gej parade izazovu nasilje.

"Ima puno razoga i za i protiv održavanja gej parade. Prvo najveći broj gradjana sigurno ne podržava održavanje parade, ali nikome ne dajemo za pravo da preti nasiljem, to se ne sme tolerisati. Ko je dao za pravo bilo kojoj organizaciji da govori da nešto može ili ne može da se održi u Beogradu. Mi to nećemo dozvoliti, ovde je reč o potpuno pogrešnoj proceni da će se vlada uplašiti od onih koji prete nasiljem", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića.

Dačić je rekao da ne smatra da je održavanje gej parade uslov za ulazak u Evropsku uniju.

"To je potpuno pogrešna konotacija, postoje zemlje koje su dalje odmakle od nas u evropskim integracijama, a koje nisu imale održavanje gej parade", rekao je Dačić i naveo primer Crne Gore.

"Nikad nisam bio pijan"

Odgovarajući na poslaničko pitanje Miloša Jovanovića iz DSS-a koji je između ostalog rekao da bi Srbija trebalo da ima "dostojnog premijera koji manje konzumira alkohol i red bul, koji ne ide okolo da peva", Dačić mu je odgovorio "nikad nisam bio pijan" na šta su prisutni u skupštinskoj sali burno reagovali.

Kako je naveo, "nisam primetio da ni u mezimčetu međunarodne zajednice, Prištini, postoji namera da se održi gej parada".

Dačić je rekao i da smatra da ni NATO pakt ne bi mogao da omogući održavanje gej parade u Sarajevu, Cetinju, Prištini i Novom Pazaru zbog toga što su tamo, kako je naveo, svi protiv toga.

Govoreći o gej paradi u Beogradu, Dačić je ukazao i da oni koji pozivaju na nasilje štete interesima zemlje i pozvao političare da vode računa šta izjavljuju kako ne bi pogoršavali situaciju.

Lider LDP Čedomir Jovanović je pitao Dačića šta će se dogoditi 6. oktobra, aludirajući na zakazanu Paradu ponosa, i da li će se Beograd pretvoriti u ratnu zonu kao što je to bio slučaj pre nekoliko godina.

Dačić je takodje odbacio primedbe lidera LDP da vlada nema politiku, da ugrožava nacionalne i državne interese i naglasio da jednoglasno donošenje odlluka na sednicama ukazuje da u njoj nema sukoba.

"Vlada je zadužena da vodi unutrašnju i spoljnu politku, ako je to potrebno, a ministar vodi računa o svojoj oblasti. U vladi nije bilo nijedne tačke koja nije usvojena jednogalsno, što ne znači da je kvalitet rada visok, već da u vladi nema sukoba", rekao je Dačić.

Jovanović se osvrnuo i na pitanje Kosova.

"Da li vi zaista verujete da će jedna Nemačka, jedna Velika Britanija jedna Francuska ili Italija dozvoliti Srbiji da uđe u Evropsku uniju a da ona nije uradila ono što su oni već uradili 2008. priznale secesiju Kosova. Prekinemo s lažima dosta i Kosovo i Evropa izvinite se srpskom narodu", rekao je Jovanović.

Dačić je na to odgovorio da Srbija želi dijalog sa Prištinskim vlastima.

"Mi ne želimo da sednemo za sto sa njima, ali ne želimo da im damo legalitet za nešto što su već uradili. Uostalom, u vreme Miloševića dobili ste rezoluciju 1244, u vreme Tadića i Koštunice dobili ste nezavisnost Kosova i Metohije", naveo je Dačić.

Sednici prisustvuju predsednik vlade Dačić i većina ministara.U skupštini su i potpredsednica vlade Suzana Grubješić, ministri Zorana Mihajlović, Slavica Đukić Dejanović, Goran Knežević, Verica Kalanović, Žarko Obradović, Nikola Selaković, Alisa Marić, Milan Bačević, Mlađan Dinkić, Velimir Ilić...Sednici ne prisustvuju Jovan Krkobabić, Aleksandar Vučić, Sulejman Ugljanin i Ivan Mrkić.

Nekoliko pitanja bilo je upućeno i minstru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću, koji je, pored ostalog, odgovarajući na kritike da za Vojvodinu u rebalansu budžeta nije obezbeđemo sedam odsto sredstava, kako to zakon predviđa, reako da je i prethodni saziv skupštine imao podršku da donese zakon o finansiranju pokrajine.

"Imali ste podršku Mintsarstva finansija i privrede da donesete zakon o finansiranju Vojvodine. Ukoliko to ne uradite do kraja godine, predložiću Ministarstvu da to učini”, obećao je Dinkić.

Iz skupštinskih klupa Dačićev kabinet sačekalo je i pitanje - da li je istina da Srbiji najbogatiji tajkuni na osnovu poreza i doprinosa duguju pet mijlijardi evra.

"Ukoliko jeste pitam se zbog čega se država zadužuje, zbog čega se dižu krediti, zbog čega se prodaju javna preduzeća ukoliko poreski obveznici mogu da podmire sve potrebe države kako ona ne bi ekonomski kolabirala", rekao je Aleksandar Jugović iz SPO.

Dinkić je na to odgovorio da "kada bi to bilo tačno bilo bi nam lako, jer bi to lako naplatili".

"Nisu tačni ti podaci koje kažete da je neko objavio, ja to nisam zapazio", rekao je Dinkić.

Premijer Srbije Ivica Dačih poručio je da će njegovi ministri do kraja mandata svakog poslednjeg četvrtka u mesecu dolaziti u parlament da odgovaraju na pitanja poslanika, a predsednik skupštine predložio je da se novim poslovnikom omogući da oni češće dođu na "propitivanje".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Bilo bi dobro da gej parada bude održana

Izvor: NaDlanu.com, 28.Sep.2012, 00:51

Premijer Ivica Dačić izjavio je da će na osnovu bezbednosnih procena biti odlučeno da li će u Beogradu, 6. oktobra, biti Parade ponosa, ali je dodao da bi bilo dobro da Parada bude održana .. "Obratio sam se bezbednosnim službama da mi pošalju izveštaje i svoje procene. Javni skupovi su slobodni...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.