Savetovala je Dačićevu vladu, a sada je zamenila unuka ustaše: Ko je Marija Pejčinović Burić, nova ministarka spoljnih poslova Hrvatske?

Izvor: Telegraf.rs, 13.Jun.2017, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savetovala je Dačićevu vladu, a sada je zamenila unuka ustaše: Ko je Marija Pejčinović Burić, nova ministarka spoljnih poslova Hrvatske?

Buduća ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić, koja će na toj poziciji zameniti Davora Ivu Štira, koji je podneo ostavku, radila je kao državna sekretarka u tom ministrstvu od 2000. godine. Inače, Pejčinović Burić je od 2013. godine kao vođa projekta PLAC savetovala Kancelariju za evropske integracije Vlade Srbije u vreme kada je premijer Srbije bio Ivica Dačić. Ovaj projekat je predstavljen u Beogradu  18. novembra vredan 2,64 miliona evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << koji će kroz ekspertsku pomoć doprineti usklađivanju Srbije sa evropskim standardima, pa samim tim i pristupnim pregovorima.

Premijer Plenković izjavio je sinoć za Hrt da će nova ministarka spoljnih poslova Hrvatske biti Marija Pejčinović Burić.

Pejčinovićeva je rođena 1963. u Mostaru, diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a osam godina posle magistrirala je evropske naukenakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brugesu i Varšavi. Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb.

U hrvatsku diplomatiju ulazi 2000. imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu evropskih integracija koje su tada vodili prvo Ivan Jakovčić pa Neven Mimica. Godine 2005. postala je državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, koje tada vodi Kolinda Grabar-Kitarović, gde se zadržava do 2008. Istovremeno je bila i članica pregovaračke grupe za pregovore sa EU u poglavljima 30 o spoljnim odnosima, 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, 34 o institucijama i 35 - ostalo.

Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodi izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, ali je i članica Odbora za evropske integracije, Spoljnopolitičkog odbora i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Od 2013. bila je savetnica za evropske politike na projektima koje su finansirali EU, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Za državnu sekretarku u MVEP-u imenovana je novembra prošle godine.

Printskrin: Youtube/Hrvatska demokratska zajednica

Da podsetimo, deda Davora Iva Štira, Ivan Štir, bio je pukovnik u Ustaškoj vojnici i pomoćnik Vjekoslava Luburića, a deda s majčine strane, Milorad Lukač, bio je jedan od vodećih emigrantskih političara Hrvatske seljačke stranke.

Davor Ivo Štir je hrvatski političar, diplomata i član HDZ-a, zastupnik u Evropskom parlamentu, koji je između 2011. i 2013. godine bio zastupnik u Hrvatskom Saboru gde je vršio dužnost potpredsednika Odbora za spoljnu politiku.

(Telegraf.rs/ Tanjug)


Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Hrvatska ponovo ima ženu za ministra spoljnih poslova

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jun.2017

ZAGREB - Buduća ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić, koja će na toj poziciji zamijeniti Davora Ivu Štira, koji je podnio ostavku, radila je kao državna sekretarka u tom ministrstvu od 2000. godine...Premijer Plenković izjavio je sinoć za HRT da će nova ministarka...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.