Sastav Vlade Republike Srbije

Izvor: RTS, 08.Mar.2011, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastav Vlade Republike Srbije

Kabinet na čelu sa Mirkom Cvetkovićem imaće 17 ministarstava i 21 člana. Potpredsednici: Ivica Dačić, Božidar Đelić, Verica Kalanović i Jovan Krkobabić.

  

Nove ličnosti u Vladi su, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, ministar zdravlja Zoran Stanković i ministar kulture, informisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i informacionog društva Predrag Marković.

Vladu Srbije napuštaju ministri: Diana Dragutinović, Slobodan Milosavljević, Saša Dragin, Svetozar Čiplić, Bogoljub Šijaković, Petar Škundrić, Nebojša Bradić i Jasna Matić.

Povratak Dušana Petrovića u izvršnu vlast

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović u izvršnu vlast se vraća posle trogodišnjeg odsustvovanja iz državne uprave.

Petrović, koji je bio ministar pravde od maja 2007. do jula 2008. godine, u protekle tri godine bavio se stranačkom infrastrukturom, kao zamenik predsednika DS-a.

Za poslanika Skupštine Srbije izabran je 2003. i 2007. godine, a u parlamentu je bio predsednik poslaničkog kluba DS-a, a 4. maja 2004. izabran je i za potpredsednika parlamenta.

Petrović je u više navrata biran za potpredsednika Demokratske stranke, poslednji put na Izbornoj skupštini stranke, u decembru prošle godine.

Rođen je 8. septembra 1966. godine u Šapcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet je završio u Beogradu, od 1992. do 2000. bavio se advokaturom, a potom četiri godine bio predsednik Skupštine opštine Šabac. U to vreme je bio i poslanik Veća građana Skupštine SRJ.

Nebojša Ćirić - od sekretara do ministra

Kandidat za ministra ekonomije i regionalnog razvoja u rekonstruisanoj Vladi Nebojša Ćirić od 2008. godine obavlja funkciju državnog sekretara u tom ministarstvu, a na čelu ministarstva naslediće Mlađana Dinkića.

Đirić je bio i šef tima Vlade Srbije za pregovore sa "Gaspromomom", učestvovao je i u pregovorima sa "Fijatom", a angažovan je i oko privatizacije RTB Bor.

Rođen je 1974. godine u Boru, u Beogradu je završio matematičku školu "Mihajlo Petrović Alas". Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu, a magistrirao Poslovnu ekonomiju i finansije na Heds univerzitetu u Parizu kao i više specijalističkih studija na dve visokoškolske ustanove u Londonu.

Prema sopstvenim tvrdnjama, u Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja došao je kao nestranačka ličnost, a u ministarstvu je najpre bio pomoćnik ministra za privatizaciju, a od 2008. godine je državni sekretar.

Zoran Stanković na čelu Ministarstva zdravlja

Zoran Stanković, kojeg je premijer Cvetković predložio za ministra zdravlja u rekonstriusanoj Vladi, prethodno je, od 2005. do 2007. godine, bio ministar odbrane SCG.

Od 1993. bio je član, a od 2002. i predsednik Komiteta Vlade SRJ za prikupljanje podataka o zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Medicinski fakultet završio je u Nišu, poslediplomske studije na Vojnomedicinskoj akademiji, a doktorsku disertaciju odbranio je 1997. godine, takođe, na VMA.

Bio je lekar-forenzičar u Institutu za patologiju i sudsku medicinu VMA, a od 2002. do aprila 2005. načelnik te zdravstvene ustanove. Haški tribunal za bivšu SFRJ angažovao ga je u svojstvu svedoka-eksperta.

Stanković je rođen 1954. u Tegovištu kod Vladičinog Hana. Od 2002. bio je docent na VMA, docent je bio i na Policijskoj akademiji u Beogradu, a kao predavač je radio na Višoj kriminalističkoj školi u Zemunu i medicinskim fakultetima u Novom Sadu i Banjaluci. Penzionisan je 23. aprila 2005. u činu general-majora.

Predrag Marković ponovo u vrhu vlasti

Predrag Marković, koji će na predlog premijera biti na čelu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, jedan je od osnivača G17 plus, a na funkciji predsednika Skupštine Srbije bio je od marta 2004. do februara 2007. godine.

Po odlasku sa funkcije predsednika parlamenta do prošle godine nije učestvovao u javnom životu, a u aprilu 2010. vratio se u politički život kao jedan od inicijatora i autor Programa političke unije Ujedinjeni regioni Srbije.

Srbiji su, 17. avgusta 2004. godine, na njegov predlog i njegovim potpisom, vraćeni grb, zastava i himna, a 5. juna 2006. ona je preuzela nadležnosti od državne zajednice SCG i postala samostalna država.

Marković je bio među osnivačima G 17 plus, nekoliko godina i potpredsednik stranke, a zatim i počasni potpredsednik. Danas je član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije.

Rođen je 7. decembra 1955. u mestu Čepure kod Paraćina. Diplomirao je 1980. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a istoriju i kulturu usavršavao je u Madridu i Barseloni.

Nosilac je kraljevskog ordena Belog orla u Prvom stepenu. Uređivao je više listova i časopisa, izdavačku kuću "Stubovi kulture" osnovao je 1993. godine.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova Vlada Srbije bez 8 starih ministara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Mar.2011

Skupština Srbije  danas se se izajašnjava o izmjenama Zakona o Vladi i ministarstvima. Prijedlog zakona o ministarstvima predviđa da Vlada ima 17 ministarstava i 21 člana. Premijer Mirko Cvetković istovremeno će i biti i ministar finansija, Ivica Dačić ostaje i zamjenik premijera i ministar...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Samo tri žene u novoj Vladi

Izvor: B92, 08.Mar.2011

Beograd -- U rekonstruisanoj Vladi će biti samo tri žene, što je daleko manje od evropskih standarda zastupljenosti žena na javnim funkcijama...U novoj Vladi, koja će imati 17 ministarstava i ukupno 21 člana, biće tri žene, dok ih je do pre nekoliko dana u kabinetu Mirka Cvetkovića bilo pet...Naime,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.