Sastanak državnog vrha sutra popodne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2013, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak državnog vrha sutra popodne

BEOGRAD -

Državni vrh sastaće se sutra popodne, drugi put za tri dana i dan uoči šeste runde razgovora premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, saznaje Tanjug u izvorima bliskim državnom vrhu.

Sastanku će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Na put u Brisel, kako saznaje Tanjug, putovaće premijer Dačić, a pored njega u sedište EU ići će i Đurić i Vulin.

Juče je održan sastanak na istu temu i sa istim akterima, na kome je, kako je izjavio Đurić, potvrđeno potpuno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i nastavka dijaloga sa Prištinom.

Đurić je rekao da Srbija smatra da međunarodna zajednica veoma visoko ceni napore koje je naša zemlja uložila u poslednjih nekoliko meseci u dijalogu sa Prištinom i postizanju kompromisnog i sprovodivog rešenja.

"Mislimo da je moguće da u ovom ključnom momentu predstavnici međunarodne zajednice pošalju poruku Prištini da treba da bude spremna na ustupke kako bi se do kompromisa došlo. Ovo je ključna raskrsnica po mnogo čemu u pregovorima", rekao je savetnik predsednika.

On je rekao i da naše opredeljenje ka postizanju kompromisa neće biti dovedeno u pitanje, ali da ne možemo očekivati da naša strana pristane da bude jedina koja čini ustupke.

Premijer Dačić je prethodnih dana rekao da su u dijalogu sa Prištinom na vidiku veliki problemi, da se nikakav novi dogovor niti sporazum ne nazire. On je precizirao da postoji dubok i težak problem jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera.

On je tada rekao da će u ponedeljak, 4. marta, u Briselu biti nastavljen dijalog, ali da ne zna o čemu uopšte on i Tači mogu da se dogovore.

"Mi se slažemo samo u jednom, a to je da bi problem paralelizma institucija mogao biti rešen formiranjem zajednica opština. Međutim, oni uopšte ne žele da razgovaraju o izvršnim ovlašćenima za tu zajednicu, za njih je ta tema apsolutno neprihvatljiva, kao što su za nas neke druge teme", rekao je Dačić i ponovio da je za kompromis potrebno dvoje, odnosno u ovom slučaju troje.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi sastanak državnog vrha o Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2013

Državni vrh sastaće se sutra popodne, drugi put za tri dana i dan uoči šeste runde razgovora premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, saznaje Tanjug u izvorima bliskim državnom vrhu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.