Sastanak Dačića i Lavrova – Srbija zahvalna Rusiji na podršci

Izvor: RTS, 18.Jun.2020, 15:15

Sastanak Dačića i Lavrova – Srbija zahvalna Rusiji na podršci

Srbija je čvrsto opredeljenja za dalji razvoj političkih odnosa sa Rusijom na temelju strateškog partnerstva i obe strane su spremne za njihovo dalje produbljivanje u svim oblastima, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle sastanka sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Dačić je rekao da Srbija zahvaljuje Rusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu i naporima da se pitanje KiM reši mirnim sredstvima, putem dijaloga bez ucena, i bez favorizovanja jedne os strana, posebno kad je reč o zapadnim partnerima.

Dačić je rekao da je sa Lavrov o tome razgovarao sa predsendikom Aleksandrom Vučićem i preneo mu neke ruske ocene o pitanjima kako se ponašanje može očekivati i predlozi u daljem toku dijalogu vezano za pitanje KiM.
Lavrov je na pitanje novinara koju informaciju je preneo Vučiću koja ga je zabrinula kada je reč o KiM, rekao da nije prenosio informaciju nego ideje koje "plivaju" u javnom prostoru i da dele istu zabrinutost sa Srbijom.
Lavrov je naglasio da je Rusija potvrdila spremnost da i dalje podržava Srbiju po pitanju KiM i naveo da osnovnu ulogu u rešavanju tog pitanja igra Rezolucija 1244 za koju kaže da je očuvala aktuelnost.
Dačić i Lavrov položili su vence na memorijalnom kompleksu Oslobodiocima Beograda i crvenoarmejcu.
Nakon ceremonije polaganja venaca, dvojica ministara upisala su se i u memorijalnu knjigu.
Sastanak Lavrova i patrijarha Irineja Ministar spoljnih poslova Rusije sastao se i sa patrijarhom SPC Irinejem koji je istakao da očekuje pomoć ruskog naroda i Ruske pravoslavne crkve da se nađe najbolje rešenje i očuva se Kosovo i Metohija u sastavu Srbije.
Šef ruske diplomatije je istakao da će se Rusija uvek boriti za interese pravoslavne crkve i za promovisanje daljih vrednosti mirovnih ideja i rešavanja svih problema sa kojima se danas suočava pravoslavni svet.
Lavrov je ukazao na to da danas na Balkanu i drugim svetskim regionima situacija ne postaje mnogo mirnija i postoji mnogo mogućnosti za zaoštravanje.
Prema njegovim rečima, to se dešava na Bliskom istoku, severu Afrike, a odjek tih dešavanja se sve više oseća na evropskom kontinentu.
"Tokom tih konflikata pojačavaju se radikalna raspoloženja koja prerastaju u ekstremističke napade između ostalog i na hrišćane", ukazao je Lavrov.
Patrijarh je kazao da su tokom sastanka razgovarali o problemima srpskog naroda i srpske crkve.

"Očekujemo punu pomoć, ne samo sada, već ono što se dešavalo u prošlosti, dešava se i danas i nadamo se da ćemo se dogovarati do kraja, dokle god postojimo", kazao je Irinej.
Dodao je da sa radošću SPC očekuje oktobar kada će doći predsednik Rusije i patrijarh Moskovski, da prisustvuju osvešćenju novog Hrama posvećenog Svetom Savi na Vračaru.
"Očekujemo veliku pomoć od ruskog naroda i ruske crkve da nađemo najbolje rešenje i očuvamo KiM", naglasio je Irinej.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.