ŠTA BI REKAO KRALJ NIKOLA? Dačić odgovorio na optužbe crnogorskog šefa diplomatije

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2020, 19:31

"ŠTA BI REKAO KRALJ NIKOLA?" Dačić odgovorio na optužbe crnogorskog šefa diplomatije

Darmanović tvrdi da se Vučić želi da sruši vlast u Podgorici

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da crnogorski šef diplomatije Srđa Darmanović nastavlja da vređa i napada Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića time što priča da Vučić želi da sruši vlast u Crnoj Gori i da od nje napravi srpsku državu. Dačić je istovremeno upitao šta bi na takve stavove crnogorskih vlasti rekao poslednji vladar Crne Gore kralj Nikola I Petrović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Ja nikad nisam čuo Vučića da Crnu Goru naziva srpskom državom, ali sam čitao crnogorskog kralja Nikolu koji kaže u oktobru 1913. da su hrabre vojske dveju srpskih kraljevina, Crne Gore i Srbije, oslobodile srpstvo na jugoistoku Balkana i da se pristupilo razgraničenju među dvema srpskim kraljevinama. Pa kakav je onda kralj Nikola srpski nacionalista, što se njega ne odreknete - upitao je Dačić.

On je istovremeno poručio Darmanoviću, koji ponovo preti snagama NATO-a, da je "malo NATO i da je zaboravio da pozove i OVK i mudžahedine, tradicionalne istorijske saveznike crnogorskog naroda''.

Dačić je dodao da Darmanović u vreme dok Crna Gora vodi postupak za otimanje imovina i svetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i u vreme dok nema nijednog Srbina u organima vlasti, optužuje Srbiju, iako je, kako srpski šef diplomatije kaže, milion puta rečeno da Srbiju ne interesuje mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, već samo položaj i prava srpskog naroda, što je "legitimno i u skladu sa svim međunarodnim konvencijama".

- Čime se to Vučić umešao u unutrašnje stvari Crne Gore, naprotiv, stalno ukazuje da problemi treba da se rešavaju dijalogom crnogorskih vlasti sa srpskim narodom u Crnog Gori i SPC. Kaže Darmanović da Vučić želi da sruši vlast u Crnoj Gori i da ona postane srpska država - rekao je Dačić.

Darmanović je u ponedeljak u intervjuu za crnogorsku televiziju Nova M rekao da Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit i da je "za žaljenje" to što radi Srbija koja se "meša u unutrašnja pitanja Crne Gore".

- Ovo je treći talas srpskog nacionalizma pod predsednikom Vučićem. Ima jasne ciljeve da se u Crnoj Gori promeni vlada, s obzirom na to da slede izbori, a na duži rok da se Crna Gora pretvori u čak, iako bi bila nezavisna država, pre svega u srpsku državu - rekao je Darmanović.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.