Ruski patrijarh doputovao u Srbiju: Osećam se kao kod kuće

Izvor: Prva.rs, 14.Nov.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski patrijarh doputovao u Srbiju: Osećam se kao kod kuće

Dočekali su ga i poželeli dobrodošlicu srpski patrijarh Irinej i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Patrijarh Kiril pozdravio je domaćine i izrazio iskrenu radost što je, kako je rekao, stupio na zemlju blisku ruskom srcu.
"Osećam se kao kod kuće", rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije.

Zajedništvo vere, zajedništvo kulture, veoma bliske istorijske veze, zajednička krv prolivena za zajedničke pobede, sve to čvrsto povezuje naše narode, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << kazao je.
"To nisu obične reči koje upotrebljavamo kada opštimo jedni sa drugima, to su reči koje održavaju istorijsku, kulturnu i duhovnu realnost", istakao je.

Naveo je da su u osnovi srpsko-ruskih odnosa zajednička vera i zajednički sistem vrednosti, odnos prema otadžbini, narodu i bližnjima i poželeo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu Srbije mir, blagostanje i spokojstvo.

Patrijarhu Kirilu je prethodno dobrodošlicu poželeo patrijarh Irinej rekavši da želi da se on u Beogradu i našem narodu oseća kao među svojima.
"Mi smo dva bratska naroda, jednokrvna i jednoverna. Naši odnosi su uvek bili bratski. Naše nade su uvek bile upućene kako carskoj Rusiji, tako i sadašnjoj Rusiji i ona je uvek dolazila kada je bila najpotrebnija", rekao je srpski patrijarh.

Poseta patrijarha Kirila Srbiji je uobičajena među crkvama i predstavlja uzvraćanje posete patrijarha Irineja Rusiji.

Patrijarh moskovski će u Beogradu boraviti tri dana, a planirano je da, između ostalog, zajedno sa patrijarhom Irinejom osvešta spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom u Devojačkom parku.

Ovo je druga zvanična poseta patrijarha moskovskog Srbiji od izbora na tu poziciju. On je, naime, prošle godine boravio u Nišu, gde je prisustvovao obeležavanju 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.
 
Irinej: Poseta patrijarha Kirila Srbiji veliki praznik
 
U Sabornoj crkvi danas je održana pozdravna molitva kojoj su prisustvovali patrijarh Kiril i sprski patrijarh Irinej koji je u pozdravnoj reči rekao da posetu ruskog prvojerarha Srbiji SPC i narod doživljava kao veliki praznik.
Molitvi je, pored velikog broja vladika SPC i predstavnika ruske crkve u Beogradu, među kojima i starešina moskovske patrijaršije Vitalij Tarasov, prisustvovao i veliki broj građana.
"Vašu poseti našoj crkvi i narodu smatramo posebnim darom božjim. Mi i narod to doživljavamo kao veliki praznik koji će ući u istoriju", rekao je Irinej.

Podsetivši da patrijarh Kiril nije prvi put u Srbiji, poglavar SPC je rekao da je Kirilova ljubav prema našoj crkvi i narodu osvedočena nekoliko puta i to uvek kada je to bilo potrebno i korisno.
"Vi ste naš drag gost, mi to znamo i cenimo. Znamo da ste i pre nego što ste postali patrijarh pratili zbivanja u našem narodu, posebno na Kosovu i Metohiji. Vaša podrška moralna i matrerijalna našem napaćenom narodu na KiM i crvkama, posebno Prizrenskoj bogosloviji je velika", rekao je srpski patrijarh

Patrijarh Irinej je rekao da poseta patrijarha Kirila Kosovu i Metohiji bila željno išcekivana, ali da je ona nažalost morala da izostane.
"No, iako je poseta izostala, čvrsto verujemo da postoje ljubav i molitve, posebno za stradali srpski narod na svetoj srpskoj zemlji", istakao je Irinej

Uzvraćajući na dobrodšlici, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je da se najiskrenije raduje dolasku u "dragu i srcu bliksku Srbiju". 
"Poseta Srbiji ima veliki značaj za mene i uvek sa posebnim osećajem stupam na srpsku zemlju. Ovo je mirna poseta i biće posvećena zajedničkim molitvama. Pričinjava mi duhovnu radost da posetim dobar, čestiti i gostoljubiv srpski narod sa kojim je narod Rusije povezan ljubavlju i bratstvom", rekao je Kiril.

Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Moskva

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Patrijarh Kiril: U Srbiji se osećam kao kod kuće

Izvor: Kurir, 14.Nov.2014

To nisu obične reči koje upotrebljavamo kada opštimo jedni sa drugima, to su reči koje održavaju istorijsku, kulturnu i duhovnu realnost, istakao je patrijarh moskovski i cele Rusije..BEOGRAD - Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je po dolasku na beogradski aerodrom izjavio da se u Srbiji oseća...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.