Robert Kuper u Beogradu

Izvor: RTS, 13.Jul.2011, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robert Kuper u Beogradu

Naredna runda dijaloga Beograda i Prištine biće najverovatnije do kraja meseca, izjavio je Borislav Stefanović, posle razgovora sa evropskim posrednikom u dijalogu Robertom Kuperom. Evropski zvaničnik sa ministrom Dačićem razgovarao o slobodi kretanja.

Zvaničnik Evropske unije koji posreduje u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper boravi u Beogradu gde se sastao sa šefom pregovaračkog tima Beograda Borislavom Stefanovićem i ministrom unutrašnjih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivicom Dačićem.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, posle sastanka zvaničnika EU i Ivice Dačića, saopšteno je da je Kuper zadovoljan dijalogom Beograda i Prištine i "konstruktivnom ulogom MUP-a Srbije u tom procesu".

Tokom susreta je, kako se navodi u saopštenju MUP-a, bilo reči i o slobodi kretanja, čija implementacija je u nadležnosti tog ministarstva.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je da je s posrednikom Evropske unije razgovarao o temama koje bi trebalo rešiti u sledećoj rundi pregovora - a to su pitanja diploma, katastra, struje i telekomunikacija.

"Razgovor je protekao u konstruktivnoj atmosferi. Prošli smo sve teme za sledeću rundu pregovora do koje bi trebalo da dođe do kraja jula. Dogovorili smo se da tom prilikom pokušamo da rešimo pitanja katastra, univerzitetskih diploma, električne energije i telekomunikacija", rekao je Stefanović agenciji Beta posle sastanka s Kuperom.

Stefanović je dodao da je Kuper preneo stavove Prištine o svakoj od tih tema.

Naše pozicije su jasne dodao je Stefanović i zaključio da ćemo i dalje tragati za rešenjima koja će pomoći građanima na Kosovu i Metohiji, naročito Srbima, da imaju normalan život.

"Pokušaćemo da nađemo rešenja za predvidivo i sigurno okruženje i da pri tome ne ugrozimo naš suverenitet i naš stav o statusu Kosova, jer to niko od nas nije ni tražio niti će tražiti, a i kada bi tražili mi na tako nešto ne bismo pristali", zaključio je Stefanović.

"Iskoristio sam priliku da na sastanku još jednom ukažem na neshvatljivo ponašanje Prištine - na nedavni pokušaj oduzimanja srpskih dokumentata", istakao je Stefanović.

Stefanović je naveo da je Kuperu ponovio i zahtev da se petorica srpskih mladića, uhapšenih na Kosovu na Vidovdan, puste na slobodu i izrazio uverenje da će se to desiti u narednih nekoliko dana.

Robert Kuper je juče boravio u Prištini, gde je učestvovao na sastanku Međunarodne upravljačke grupe.

Na tom sastanku, na kojem se raspravljalo i o dijalogu Beograda i Prištine, učestvovao je i specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernado Đentelini.

Timovi Beograda i Prištine sastali su se početkom jula, po peti put, u Briselu kada su postignuti prvi dogovori i to o slobodi kretanja i matičnim knjigama, a načelno i o fakultetskim diplomama.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.