Riker s Dačićem o Kosovu

Izvor: B92, 27.Nov.2012, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riker s Dačićem o Kosovu

Beograd -- Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker sastaje se sutra u Beogradu s premijerom Ivicom Dačićem.

Riker će tražiti da se ubrza dijalog o KiM, kaže Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, za B92.

"Poseta Rikera predstavlja podsticaj Amerike da se pregovori Beograda i Prištine odvijaju brže i da donose rezultate. Takođe, on će apelovati na pomirenje u regionu, posle oslobađajuće presude hrvatskim generalima", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on.

Dolazak Rikera, prema oceni Pribićevića, spada u redovne radne posete regionu.

Komentarišući reakciju premijera Kosova Hašima Tačija povodom hapšenja bivšeg komandanta OVK Fatmira Ljimaja, kazao je da je to prvi put da se Tači javno suprotstavio međunarodnoj zajednici.

"Jako je dobro što se to desilo. Euleks nastavlja svoju misiju na Kosovu", rekao je Pribićević.

Vlada Srbije saopštila je ranije danas da nakon sastanka Dačića i Rikera neće biti izjava, već samo saopštenje.

"Poseta je još od ranije planirana i nema veze sa presudom Haškog tribunala dvojici hrvatskih generala, niti je specijalno vezana za neke novosti u razgovorima Beograda i Prištine", izjavio je Tanjugov sagovornik iz Vašingtona.

Riker je danas bio u Podgorici, gde je, posle razgovora sa šefom crnogorske diplomatije Nebojšom Kaluđerovićem saopšteno da nova Vlada Crne Gore može da računa na podršku SAD u u procesu pristupanja Evropskoj uniji i NATO.

Riker se sastao i sa liderom DPS i mandatarom nove crnogorske vlade Milom Đukanovićem, koji je nakon sastanka izjavio da je za stabilnost i napredak Zapadnog Balkana važno da preostala otvorena pitanja što pre dobiju demokratske i dugoročno održive odgovore.

Visoki američki zvaničnik bi do kraja nedelje trebalo da poseti Bosnu i Hercegovinu, a tokom evropske turneje boraviće i u Briselu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Riker završava posetu Beogradu

Izvor: B92, 27.Nov.2012

Beograd -- Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker iz zatvorenih vrata u Beogradu razgovarao s premijerom Ivicom Dačićem i drugim zvaničnicima. Tema - Kosovo...Riker se prvo sreo s premijerom Srbije, a zatim kasnije po podne s prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.