Reakcije Beograda na Kurtijeve namere: Kurti bi da Srbi pucaju na Srbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2020, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije Beograda na Kurtijeve namere: Kurti bi da Srbi pucaju na Srbe

Sastavljači buduće Kurtijeve tužbe za genocid protiv Srbije trebalo bi obavezno da konsultuju i porodice žetelaca iz Starog Grackog, ubijenih iz autobusa "Niš-ekspresa", streljane dece u Goraždevcu, postradalih kod Radonjićkog jezera i u Klečki, kao i svakog od onih 200.000 Srba koji je OVK proterala sa Kosova i Metohije, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
To bi zaista bio jedinstven slučaj u pravnoj praksi da dželat sudi žrtvi i ako je to jedna od prvih tačaka Kurtijevog programa, onda se gasi i najmanja nada za oživljavanje dijaloga, rekao je Dačić za "Novosti" povodom najave mandatara tzv. Kosova Aljbina Kurtija u parlamentu da će podneti tužbu za genocid protiv Srbije i da će osnovati institut za ratne zločine.

"Naročito je opasna najava uvođenja obaveznog vojnog roka, jer bi time Srbi praktično bili naterani da služe tzv. Vojsci Kosova koja je nastala rušenjem svih važećih sporazuma i u kojoj bi oni sutra, ne daj bože, bili naterani da pucaju na svoju braću", upozorio je Dačić.

Vulin o najavi Kurtija da će tužiti Srbiju za genocid

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas komentarišući najavu lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija da će podneti tužbu protiv Srbije za genocid, da bi to bilo isto kao "kada bi ustaše tužile logoraše iz Jasenovca".

Vulin je u izjavi za Večernje novosti podsetio da je samo od dolaska međunarodne zajednice na KiM ubijeno više od hiljadu Srba i da za to niko nije odgovarao, a proterano je više od 200 000.

"Ni pokušaj stvaranja vojske ni tužba za genocid neće proći bez odgovora Srbije. Nisu Šiptari formirali vojsku Kosova uz prećutni pristanak NATO da bi učestvovali u mirovnim operacijama. Vojska se pravi da bi ratovala, a Šiptari neće napasti ni Albaniju ni Crnu Goru ni Severnu Makedoniju. Vojska Kosova je ozbiljna pretnja miru na Balkanu", rekao je Vulin.

On je podsetio da je Kurti na čelo takozvanog ministarstva odbrane postavio osuđenog ratnog zločinca i da sada hoće da u "vojsku šiptarskih terorista natera i Srbe koji žive na KiM.

"Nije to prvi put, i ustaše su srpsku decu oblačile u ustaške uniforme", dodao je Vulin.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Kurti bi da Srbi pucaju na Srbe

Izvor: Blic, 03.Feb.2020

Sastavljači buduće Kurtijeve tužbe za genocid protiv Srbije trebalo bi obavezno da konsultuju i porodice žetelaca iz Starog Grackog, ubijenih iz autobusa "Niš-ekspresa", streljane dece u Goraždevcu, postradalih kod Radonjićkog jezera i u Klečki, kao i svakog od onih 200.000 Srba koji je OVK proterala...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.