Izvor: Danas, 25.Okt.2015, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pucanje crvenog bana

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Vidim da se spoljni popečitelj Dačić odao velikosrpskom hegemonizmu relativno niskog intenziteta. Žestoko se Ivica ucveljio zbog makedonskog i crnogorskog glasanja za prijem Kosova u Unesko. Malo je - ovolicno - falilo da padne u težak, ali isfoliran amok. Nije jedini! Ko bivaů bili smo u ist

Vidim da se spoljni popečitelj Dačić odao velikosrpskom hegemonizmu relativno niskog intenziteta. Žestoko se Ivica ucveljio zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << makedonskog i crnogorskog glasanja za prijem Kosova u Unesko. Malo je - ovolicno - falilo da padne u težak, ali isfoliran amok. Nije jedini! Ko bivaů bili smo u istoj državi, Ĺlebom smo ih Ĺranili, goloruki ih podizali iz pepela posle zemljotresa, a sad, kad nam je najteže, ôzabijaju nam nož u leđaö.

Zvanični se Beograd ľ nije to nepoznato ľ teška srca miri sa nezavisnim statusom bivših bratskih republika. Ono, fakat, ne pravi više pitanje oko suvereniteta Slovenije i dindušmanske Hrvatske, ali od Sarajeva, Podgorice i Skoplja kao da još uvek očekuje podršku za svoje sumanute politike. Nikada, recimo, zvaničnom Beogradu nije došlo iz dupeta u glavu, bar ne u javnosti, da su se Bosna, Crna Gora i Makedonija osamostalile upravo zato da bi se tih politika kurtalisale. To su, da kažemo, tvrdoglave politike koje u svemu najpre vide zlo, a ako zla nema, onda ga privide. Možda ćete se zapitati zašto srpski državni vrhovi ne promene politiku? Zato što nisu ludi, eto zašto. Dobro im ide i sa takvim politikama jer se zlo koje iz njih neminovno proizilazi ne obija o njihovu glavu, nego puca po grbači lakoverne sirotinje raje.

Kao tipičnom predstavniku takve politike spoljnom Dačiću samorazumljivo nije palo na pamet da Podgorica i Skoplje nisu glasali ôzaö zato da bi napakostili Srbiji nego da bi obezbedili mir u svojim kućama. Makedonija i bez Uneska ima žestokih problema sa albanskom manjinom, dočim Crna Gora ima albansku manjinu, ali sa njom nema problema, a nema ih upravo zato što nije sledila sumanutu i osionu beogradsku politiku. Da ne dužimů Dačić je ľ stojeći na ivici, ne samog sebe, nego amoka ľ osvetnički i gromopucatelno izjavio sledeće: ôAko mi njima nismo prioritet, neće ni oni nama biti.ö

Nije Dačić čestito ni završio rečenici, a Podgoricom i Skopljem su odjeknuli stravični pucnji. Ne trčite pred rudu! Nisu to bile eksplozije šok bombi na podgoričkom Majdanu. Ne! Daleko od toga. To je Podgorici i Skoplju pucao Crven Ban što više neće biti Dačićev i Beogradov prioritet. Pa zato su se i borili, razumete valjda šta hoću da kažem.

Zlooka srpska politika ipak je u pravu jednog mogućeg zla što se tiče. Spomenici srpske kulture na Kosovu doista su u opasnosti i tu se ľ bilo Kosovo u Unesku ili van njega ľ ništa bitno ne menja na stvari. Unesko možda jeste sjajna organizacija, ali ľ što reko Staljin ľ nema ni jednu tenkovsku diviziju. Da bi se spomenici srpske kulture efikasno zaštitili ľ a to uopšte nije nemoguća misija ľ potreban je strpljiv rad na međunarodnom terenu, a ne kvazipatriotsko proseravanje i seljačka politika kojima je srcu mnogo priraslija albanska šteta nego dobrobit srpskih spomenika.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.