Izvor: RTS, 15.Feb.2022, 18:13

Predsednik Skupštine Srbije raspisao lokalne izbore za 3. april

Predsednik parlamenta Ivica Dačić potpisao je odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji, za 3. april 2022. godine. Dačić se svim učesnicima na izborima poželeo uspešnu kampanju i fer izbore.
Ivica Dačić je raspisao izbore za odbornike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skupština gradova Bora i Beograda i skupština opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj za 3. april 2022. godine.

Predsednik Skupštine je ukazao na to da će, imajući u vidu da će uslediti odluka predsednika Srbije o raspuštanju parlamenta, i parlamentarni i lokalni izbori biti održani istog dana, a najavio je i da će početkom marta, 90 dana pred istek mandata predsednika Republike, raspisati predsedničke izbore, koji će biti održani takođe 3. aprila. 
Dačić je rekao da je od 3. avgusta 2020. do 14. februara Skupština razmatrala i odlučivala o 435 tačaka dnevnog reda, da je donela 265 zakona, od kojih je 241 bio u redovnom postupku.
Kako je napomenuo, u tom periodu je održano 67 sednica Narodne skupštine koja je zasedala 136 dana.
Podsetio je i da je ovaj saziv skupštine doneo promene Ustava, da je usvojen akt o promeni Ustava, kao i odgovarajući zakon.
"Ovo je prva skupština koja je sebe razvlastila da bira predstavnike sudske vlasti. Po novom zakonu o promenama Ustava neće se više sudije i tužioci birati u parlamentu. To je veliki demokratski iskorak Srbije. Biće to jedan od kamena temeljaca za reformu sistema vladavine prava, odnosno za izgradnju nezavisnog pravosuđa", rekao je Dačić.
Rekao je da su u ovom sazivu postignuti veoma značajni rezultati u međustranačkom dijalogu.
"Izbori se održavaju u veoma različitoj atmosferi u odnosu na prethodne. Doneto je više zakona koji su direktan rezultat međustranačkog dijaloga, uspostavljeni su efikasni instrumenti kontrole izbora i izbornih rezultata. Dijalog je doneo pozitivne rezultate, svi će učestvovati na izborima i nadam se da neće više biti izgovora za loše rezultate u navodnim problemima loših uslova", kazao je Dačić.
On je istakao i da je ovaj saziv parlamenta doneo Kodeks o ponašanju poslanika, što će, kaže, ostati u amanet, te da je gotovo ukinuto donošenje zakona po hitnom postupku, što je bila jedna od glavnih primedbi evropskih institucija.
Dodao je da je parlament dobio pozitivnu ocenu i kada je reč o međustranačkom dijalogu i kada je reč o načinu rada i usvajanju zakona, od evropskih institucija.
"Želim da zahvalim svima sa kojima smo zajedno radili svih ovih meseci. Bila mi je čast da budem na funkciji predsednika Skupštine Srbije", rekao je Dačić i podsetio da će on do verifikacije mandata novog saziva skupštine ostati na toj funkciji i ispunjavati svoje obaveze propisane Ustavom i zakonom.
Još jednom je pozvao sve političke partije koje će učestvovati na izborima na demokratsku i fer utakmicu, u kojoj će građani biti vrhovni sudija.
"Želim uspešnu kampanju, a izborne radnje počinju nakon što odluke o raspisivanju izbora stupe na snagu, i republička i gradske, odnosno opštinske izborne komisije utvrde obrazac i proces, odnosno od večeras. Srećno", rekao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raspisani lokalni izbori za 3. april

Izvor: Radio 021, 15.Feb.2022

Predsednik parlamenta Ivica Dačić potpisao je odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji za 3. april.

Nastavak na Radio 021...

Naprednjaci predali liste kandidata za odbornike za lokalne izbore u Majdanpeku i Kladovu

Izvor: Danas, 16.Feb.2022, 13:43

Dan nakon što je predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić, raspisao lokalne izbore u desetak gradova i opština u Srbiji, među kojima su i Majdanpek i Kladovo. jutros i tokom prepodneva, izbornim komisijama ove dve opštine u Borskom okrugu, naprednjaci su predali liste kandidata za odbornike...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.