Posebna tužilaštva za huligane

Izvor: B92, 06.Mar.2013, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posebna tužilaštva za huligane

Beograd -- Vlada Srbije najavila je formiranje posebnih odeljenja tužilaštva i sudskih odeljenja koja će procesuirati nasilnike na sportskim priredbama.

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić, povodom sve učestalijih incidenata na sportskim utakmicama, predložila je danas obrazovanje posebnog tužilaštva za borbu protiv nasilja na sportskim priredbama, u formi približno onoj u kojoj već deluju tužilaštva za organizovani kriminal, ratne zločine ili visokotehnološki kriminal.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Porast nasilja na sportskim dešavanjima upućuje nas na odlučniju reakciju. Važno je reagovati ne samo radi jasne poruke već uznemirenoj javnosti ili kao odgovor na zahteve iz inostranstva, već je to nasušna potreba radi očuvanja sporta i bezbednosti samih sportista, odnosno svih onih koji bi želeli da rasterećeno sa svojim porodicama uživaju u sportskim nadmetanjima", istakla je Marićeva na sednici Nacionalnog saveta za borbu protiv nasilja u sportu, koju je na inicijativu Ministarstva omladine i sporta, sazvao predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

U saopštenju vlade navodi se da nasilje na sportskim terenima ugrožava nacionalne interese Srbije. Na današnjoj sednici Saveta za sprečavanje nasilja u sportu, kojoj je predsedavao predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, najavljeno je i da će biti pokrenuta inicijativa za izmene zakonskih i drugih akata kako bi se ubrzali procesi protiv nasilnika.

Paket mera koje je predložila ministarka Marić u cilju suzbijanja incidenata na sportskim dešavanjima podrazumeva da se kroz posebno odeljenje pri Javnom tužilaštvu osigura centralizovana i sinhronizovana saradnja MUP-a, tužilaštva i sudstva prema svakom incidentu odnosno u pravcu preventivnog delovanja.

Na današnoj sednici Saveta konstatovano je da nasilje na sportskim terenima ugrožava nacionalne interese Srbije i da zahteva odlučnu i koordiniranu akciju institucija države i sportskih asocijacija.

"Ocenjeno je da treba pooštriti kaznenu politiku prema aktima nasilja i ažurnije procesuirati prekršajna i krivična dela. Ubrzo će biti formirana posebna tužilaštva i sudska odeljenja koja će procesuirati nasilnike na sportskim priredbama i biće pokrenuta inicijativa za izmene zakonskih i drugih akata kako bi se ubrzali procesi protiv nasilnika", navodi se u saopštenju Vladine kancelarije za medije.

Posebno je naglašeno da je potrebno eliminisati veliki uticaj organizovanih kriminalnih grupa koje zloupotrebljavaju navijače.

Uroš Mišić se danas pojavio u policiji, nešto pre 13 sati, gde će biti saslušan u vezi s tučom u klubu "Plastik".

Uroš Mišić je u decembru, nakon usvajanja Zakona o amnestiji pušten iz zatvora, gde je odslužio kaznu zatvora od pet godina.

Mišić je pušten šest meseci pre isteka zatvorske kazne na koju je bio osuđen zbog napada na žandarma Nebojšu Trajkovića na utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule u decembru 2007. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Formiraju se posebna tužilaštva za huligane

Izvor: Beta, 06.Mar.2013

BEOGRAD, 6. marta 2013. (Beta) - Vlada Srbije najavila je u sredu formiranje posebnih tužilaštava i sudskih odeljenja koja će procesuirati nasilnike na sportskim priredbama...U saopštenju vlade navodi se .

Nastavak na Beta...

"Država i sportisti protiv nasilja"

Izvor: B92, 06.Mar.2013

Vlada Srbije najavila je formiranje posebnih tužilaštva i sudskih odeljenja koja će procesuirati nasilnike na sportskim priredbama...U saopštenju Vlade navodi se da nasilje u sportu ugrožava nacionalne interese Srbije...Na sednici Saveta za sprečavanje nasilja u sportu, kojoj je predsedavao predsednik...

Nastavak na B92...

Vlada: Formiraju se posebna tužilaštva za huligane

Izvor: Studio B, 06.Mar.2013

Vlada Srbije najavila je danas formiranje posebnih tužilaštva i sudskih odeljenja koja će procesuirati nasilnike na sportskim priredbama. ..U saopštenju vlade navodi se da nasilje na sportskim terenima ugrožava nacionalne interese Srbije. Na današnjoj sednici Saveta za sprečavanje nasilja u sportu,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.