Policija spremna za misije UN i EU

Izvor: B92, 09.Jul.2010, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija spremna za misije UN i EU

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izrazio je spremnost da pripadnici policije učestvuju u većem broju mirovnih misija UN i Evropske unije.

On je istakao da bi time bio povećan međunarodni kredibilitet i policije i države.

Tokom razgovora sa petočlanim policijskim timom koji je završio jednogodišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << angažovanje u mirovnoj misji UN na Haitiju i kolegama koji će iz zameniti, Dačić je naveo da su srpski policajci potpuno spremni i obučeni za učestvovanje u mirovnim misijama.

On je objasnio da policijski "plavi šlemovi' učestvuju i u mirovnoj misiji UN u Liberiji dodajući da se policajci dobrovoljno prijavljuju za taj angažman a da obuku, pored Srbije završavaju i u italijanskom gradu Vićenca.

Dačić je dodao da je policija spremna da učestvuje u mirovnim misijama EU, koje nisu vojne već civilne a za koje nije potrebno odobrenje srpskog parlamenta, ali je neophodno potpisivanje odgovaracjućeg bezbednosnog sproazuma za EU.

On je naveo da je posle razornog zemljotresa na Haitiju, sredinom januara, tokom koga je srpski policijski tim pružio veliku pomoć u pronalaženju nestalih i raščišćavanju ruševina ponudio da se broj naših mirovnjaka poveća u toj karipskoj državi.

Dačić je precizirao da je bilo ponuđeno UN da na Haiti, u okviru italijanskog kontigenta ode 20 do 25 pripadnika Žandarmerije ili da se pošalje jedna policijska četa od 120 osoba, ali da to tada nije realizovano.

On je čestitao pripadnicima policijskog tima na uspešno obaveljenom poslu na Haitiju zahvaljući čemu su dostojno reprezentovali i MUP i državu, a onima koji 12. jula putuju u tu državu poželeo je da takođe budu uspešni.

Petočlana ekipa MUP-a Srbije, koju je predvodila Biljana Lazarević, pružila je veliku pomoć ugroženom stanovništvu Haitija posle razornog zemljotresa u januaru ove godine.

Lazrevićiva je rekla da je taj kontigent pokazao da pripadnici srpske policije mogu da odgovore na sve izazove i zadatke, dok je vođa novog tima Aleksandar Pavlović istakao da je novi tim "spreman da nastavi tamo gde su kolege stale".

Skupština Srbije usvojila je krajem juna dve odluke o učešću do 134 pripadnika ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u ovoj godini.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovaće u šest mirovnih misija, a MUP-a u dve i to u mirovnim operacijama UN će učestvovati do 98 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i do 36 pripadnika MUP-a.

Prema tom planu, pripadnici sistema odbrane će učestvovati u mirovnim misijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Čadu, Libanu i na Kipru, dok će policajci učestvovati u misijama u Liberiji i na Haitiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.