Izvor: Politika, 25.Dec.2012, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platforma prekrojena i pre nego što je skrojena

Vladimir Todorić: Platformu za KiM svi su toliko napali da ispada da je sve išlo perfektno u razgovorima sa Prištinom, dok se nije pojavila Predrag Simić: Nije dobro što primamo različite poruke od predsednika i premijera o platformi

I pre nego što je zvanično ugledala svetlo dana Platforma o Kosovu i Metohiji državnog vrha doživela je neka prekrajanja, a na tome je najviše insistirao niko drugi do premijer Ivica Dačić.

Kako je objasnio deo platforme >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o prekidu tehničkog dijaloga sa Prištinom je preformulisan „jer nije bio realan i u interesu države”, budući da su ti pregovori jedini koji se u ovom trenutku vode. „U takvoj situaciji sada treba ići na stvaranje jedinstva, političke stabilnosti i što šireg konsenzusa, iako sam svestan da je konsenzus u pravom smislu reči, gde su svi za, vrlo teško ostvariti u Srbiji po bilo kojoj temi, pa i po temi KiM”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima nikada nije bilo ni planirano da se platforma u celini nađe pred parlamentom, već da se poslanici izjašnjavaju o „polaznim principima” platforme.

„Jedan deo su osnovni polazni principi za koje se smatralo da treba da ih usvoji parlament i oni su razrada onoga o čemu smo govorili: da ne želimo da priznamo nezavisnost Kosova, da nas interesuje status Srba u jednom takvom prelaznom periodu i privremenom aranžmanu kada je nerešen status KiM i da to mora da bude povezano sa procesom evrointegracija”, objasnio je Dačić, a prenosi Tanjug.

Ti polazni principi će, kako je najavio, u formi rezolucije i deklaracije biti pretočeni u dokument koji će se naći pred parlamentom. Drugi deo platforme čine konkretni predlozi za rešenje problema i oni neće ići pred skupštinu, sve do kraja pregovaračkog procesa.

Osim dela o nastavku tehničkog dijaloga, iz platforme će biti izbačena i rečenica „ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno”, na šta su posebno imali primedbe neke zapadne diplomate smatrajući da je to kočnica nastavku pregovora.

Kako je pojasnio Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije, unet je stav koji garantuje da u tehničkom dijalogu ne sme biti dogovora koji neće biti saobrazni platformi. Usvojena je i sugestija lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice da se u ovaj dokument unese nova odredba da Skupština Srbije treba da donese zakon o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije kojom bi bio definisan ustavno-pravni položaj Kosova, kao pokrajine unutar Srbije.

Juče je Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije zatražilo da se osnovni stavovi Platforme o Kosovu ne menjaju, jer čine njenu suštinu. Kako je na konferenciji za novinare rekao predsednik SNV-a Milan Ivanović „ono što donosi štetu Srbima i Kosovu i Metohiji, ne može da se implementira, da se potpisuje i prihvata”.

Sve ovo što se poslednjih dana dešavalo u vezi sa platformom za Predraga Simića, profesora Fakulteta političkih nauka, potpuno je zbunjujuće.

„Očekivali smo da će platforma na kojoj je radio direktno predsednik republike biti osnovica za pregovore i na nju se kao takvu dosta čekalo, zameralo se što su pregovori počeli, a platforma nije još gotova. Sada vidimo da dileme nisu razrešene ni u platformi, jer predsednik države i premijer imaju dosta različite stavove. Tu su se pojavile i opozicione partije. Sve to nije dobro”, smatra Simić i dodaje da konfuzija treba što pre da se razjasni jer nije dobro ni sa gledišta pregovora o Kosovu, ni sa stanovišta unutar političke stabilnosti da primamo različite poruke od predsednika i premijera.

On ističe da je najmanje što se očekivalo da se takav dokument usaglasi pre nego što dospe u javnost. Čudno je, kaže, što do sada nije bilo zvaničnih reakcija ni iz EU, ni iz SAD. Umesto toga čuli smo stavove nemačkog ambasadora u Prištini ili analitičara Danijela Servera.

I šef vladine Kancelarije za medije Milivoje Mihajlović smatra da je čudno što nema ozbiljnijih reakcija iz sveta. Prema njegovom mišljenju to znači da se niko do sada nije bavio  ozbiljno onim što piše u platformi. 

„Nema reakcije ni na ozbiljne predloge, a to je demilitarizacija Kosova. Platforma to predviđa”, rekao je Mihajlović i dodao da je to fundamentalna stvar kada je u pitanju budući mir.

„Platformu su svi toliko napali da ispada da je sve išlo perfektno u razgovorima sa Prištinom, dok se nije pojavila platforma”, kaže Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku.

„To je dobar tekst, korektan koji pokazuje mnogo fleksibilniji stav Srbije nego što je to bio u proteklom periodu koji se bazirao na Rezoluciji 1244”, ističe Todorić.

Za njega je, kaže, poražavajuće što ni to nije dovoljno fleksibilno za određene međunarodne krugove. A čim ti određeni međunarodni krugovi reaguju negativno onda, ocenjuje, i neki naši domaći krugovi se povijaju i prihvataju taj stav kao svoj.

Problem je, kako on ocenjuje, što se uspelo da se svaka priča o Kosovu ogadi javnosti, a teret loše ekonomske situacije isporučen je na račun Kosova, a nije baš tako. Naravno, kaže, ima troška oko Kosova, ali nisu problem najveće subvencije koje se daju Kosovu.

J. Cerovina

objavljeno: 25/12/2012
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nikolićeva platforma o Kosovu u više delova suprotna Ustavu Srbije

Izvor: Blic, 26.Dec.2012, 07:56

- Platforma o rešenju kosovskog problema koju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić predstavio ambasadorima, koalicionim partnerima, opozicionim liderima i javnosti i oko koje se prepucavaju Nikolić i premijer Ivica Dačić u suprotnosti je s Ustavom Srbije - tvrdi za „Blic“ Vladimir Džamić,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.