Nicović: Rakić i šefovi policije treba da odgovaraju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2013, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nicović: Rakić i šefovi policije treba da odgovaraju

BEOGRAD -

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović izjavio je danas da bivši šef Nacionalnog biroa za bezbednost i sadašnji potpredsednik DS Miodrag Rakić i policijski vrh treba krivično da odgovaraju zbog toga što su podatke o susretu aktuelnog premijera Ivice Dačića sa pripadnikom Šarićevog klana Rodoljubom Radulovićem objavili 4,5 godine posle saznanja o tim kontaktima.

"To je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prizmena i prljava policijsko-politička kombinatorika, koja je narušila ugled zemlje, sistema i institucija", ocenio je Nicović u izjavi Tanjugu.

On ističe da su Rakić i direktori policije Milorad Veljović, UKP Rodoljub Milović i SBPOK Svetislav Đurović zloupotrebili službeni položaj, jer operativne podatke nisu odmah, pre više od četiti godine, dostavili tužilaštvu.

Oni su ih, kaže Nicović, prikupljali i čuvali "kako bi poslužili jednoj političkoj stranci, Demokratskoj, u svrhu političkih ucena i obračuna".

"Dačić će rušiti vlast u Beogradu"

"Ovaj slučaj, međutim, nikako ne može da sruši aktuelnu vladu, jer to neće dozvoliti međunarodni faktori, ali i zato što to ne odgovara najvećim partrnerima u Vladi - SPS i SNS - koji sada najvažniju opozicioni stranku i njenog lidera Dragana Đilasa 'drže u šaci'", ocenio je Nicović.

To će "koštati" samo Đilasa, kome se jedino i žuri da dođe do vanrednih izbora, jer su u međuvremenu otvorene brojne afere vezane za njega, smatra Nicović i procenjuje da će Dačić "ići na rušenje vlasti u gradu".

"Što bi SNS sada rušila vladu, kad će im Dačić dati grad na tacni. Oni će definitivno ugušiti DS kao politički faktor. A izbore neće dozvoliti ni strani faktor. Nema šanse da se sada, kada su nadomak dogovora o Kosovu, na tri meseca parališe čitav sistem i omogući da jača desnica - DSS, Dveri ili Naši, pa da oni postanu jedan od političkih faktora koji će odlučivati o Kosovu", kaže Nicović.

On je naglasio da je slučaj sa objavljivanjem podataka o susretima Dačića i Radulovića četiri godine nakon što su se dogodili teška zloupotreba policije.

"Ako je tačno da nisu obavestili ministra ko je Miša Banana (Rodoljub Radulović) i ko je Šarić, znači da su izvršili tešku zloupotrebu službenog položaja, jer su oni obavezni da deluju kontraobaveštajno, ne samo da bi štitili Dačića ili bilo koga drugog, već insituciju Ministarstva, državu i vladu", kaže Nicović.

To, kako precizira, znači da je policija radila protiv interesa države, jer je radeći za jednu političku stranku - DS - oštetila državu i poljuljala njen ugled u svetu.

Podatke trebalo dostaviti tužilaštvu, a ne medijima

Potkrepljujući tezu da je policija zloupotrebljena, Nicović navodi i da je američka DEA u akciji "Balkanski ratnik", kada je zaplenjena velika količina Šarićevog kokaina u Urugvaju, zaobišla UKP i Dačića i radila preko BIA, koju je vodio Šasa Vukadinović, koga je postavila DS.

"Radi se o tome da je Dačić samo formalno figurirao kao ministar i da su Veljović sa UKP i sa Đurovićem bili samo instrument u rukama Rakića i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića", ukazuje Nicović.

On ističe i da je Rakić podatke, koje je nedavno izneo u jednom beogradskom mediju i koji se tiču postojanja 130 diskova o komunikacijama državnih funkcionera sa Šarićevim narko klanom, morao te podatke da dostavi tužilaštvu, a ne da kalkuliše kada će im zatrebati u sklopu političkih obračuna.

Prema njegovim rečima, to je za zatvor, kao što su i aktivnosti šefova policije, UKP i SBPOK.

"Ovde će sigurno platiti Veljović, Đurović i drugi, jer čim se policijaci upetljaju u politiku, uvek se prvo oni i žrtvuju. Oni nisu ni dorasli političkoj kombinatorici, a, s druge stanne, ne razumeju interese grupa na političkoj sceni. Oni su radili svoj posao i svi moraju da odgovoraju ne samo disciplinski, ako nisu dostavili podatke o Miši Banani i Šariću ministru, koji je njihov šef, već bi mogli i da završe u zatvoru. To je teška zloupotrebva policijske pozicije rukovođenja", kazao je Nicović.

Prema njegovim rečima, oni su iskoristili policijace koji su radili na terenu i skupljali podatke da bi ih prosleđivali šefu UKP ili SBPOKA, a oni su ih davali "Rakiću koji je to koristio u interesu jedne političke stranke"

Nicović je ocenio i da cela situacija ide jedino u korist SNS.

"SNS će najviše profitirati, jer se radi o sukobu DS i SPS iz ranijih vremena. Ovde se samo čeka benefit od tog sukoba u Beogradu i u Srbiji", kaže Nicović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nicović: Rakić i šefovi policije treba da odgovaraju

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2013

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović izjavio je danas da bivši šef Nacionalnog biroa za bezbednost i sadašnji potpredsednik DS Miki Rakić i policijski vrh treba krivično da odgovaraju zbog toga što su podatke o susretu aktuelnog premijera Ivice Dačića sa pripadnikom Šarićevog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Rakić: Otkrivanje kontakata ugrozilo bi istragu

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2013

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) i bivši koordinator bezbednosnih službi Srbije Miodrag Rakić izjavio je danas da istraga protiv klana Šarić traje od 2008. godine do danas i da bi svako preuranjeno ispitivanje njihovih kontakata dok su finansijske istrage u toku, a oni na slobodi, otežalo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.