Napad na policijski punkt

Izvor: RTS, 17.Maj.2012, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na policijski punkt

U selu Dobrosin kod Bujanovca nepoznate osobe rafalnom paljbom izrešetale objekat policijskog punkta. Niko nije povređen. Nećemo mirno gledati kako neko napada policajce, rekao ministar policije Ivica Dačić. Odgovornost za napad preuzeo albanski Pokret za oslobođenje.

20.42 - Albanski Pokret za oslobođenje preuzeo odgovornost za napad na policijski punkt kod Dobrosina. 

Nepoznate osobe noćas oko dva sata pucale su iz vatrenog oružja na policijski objekat >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u selu Dobrosin kod Bujanovca u Kopnenoj zoni bezbednosti, ali niko nije povređen.

Istražni sudija Višeg suda u Vranju Nada Čolić rekla je da se na osnovu ostataka od municije može zaključiti da su u napadu učestvovala tri napadača i da su pucali iz automatske puške, puškomitraljeza i snajpera velike razorne moći.

Čolićeva je rekla da su se napadači približili policijskom punktu na 30 do 50 metara i da su pucali sa administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, koristeći protivpancirnu municiju.

"Na osnovu toga može se zaključiti da je namera napadača bila, ne da zastraše već da likvidiraju četvoročlanu policijsku patrolu na punktu", rekla je Čolićeva.

U trenutku napada četvorica policajaca, dva Srbina i dva Albanca, spasili su se tako što su se bacili na pod, a živote im je spasila i gomila drva složena uz policijski punkt. Čolićeva je rekla da je na punkt ispaljeno oko 30 projektila.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je na konferenciji za novinare da su nepoznati napadači albanske terorističke grupe iz pravca Kosova i Metohije izvršili napad na policijsko odeljenje Dobrosin.

"Nećemo mirno gledati kako neko napada policajce", naveo je Dačić i dodao da je ispaljeno nekoliko kraćih rafala.

"Na dužnosti su bila četiri policajca u stanici i, na sreću, posledica po njih nije bilo", rekao je Dačić i dodao da je napad ponovljen nedugo zatim, na šta su policajci odgovorili sa 10 do 15 ispaljenih metaka, čime je čitava akcija okončana.

Ovo je, kako je rekao Dačić, još jedan pokazatelj koliko su "prazne priče" o očuvanju mira na tom delu teritorije.

"Ovo je drastičan primer kršenja sporazuma sa međunarodnom zajednicom i još jedan dokaz koliko je ugrožen mir i bezbednost. Nećemo mirno gledati kako neko napada policijace u Srbiji preko administrativne linije. Mi radimo svoj posao kako smo i do sada činili. Očekujem reakcije međunarodnih zvaničnika na ovaj incident", rekao je Dačić.

Portparol Policijske uprave u Vranju Dragan Stamenković rekao je da napad na policiju, odnosno policijski punkt, jeste teroristički akt.

Kosovska policija, prema rečima njihovog portparola Bakija Keljanija, nema informacija o oružanom napadu na policijski punkt.

Selo Dobrosin, u kome je i kontrolni punkt prema Kosovu, nalazi se oko 16 kilometara jugozapadno od Bujanovca. Selo je poznato po tome što je tu početkom januara 2000. godine stvorena takozvana Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.