Najteža briselska runda?

Izvor: RTS, 18.Feb.2013, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najteža briselska runda?

Premijer Ivica Dačić, uoči nove runde pregovora sa Prištinom, poručuje da postoji zabluda da Srbija sada vodi dijalog zato što joj je stalo do datuma za početak pregovora sa EU. Pojedini analitičari ocenjuju da je ulog i za Beograd i za Prištinu evropska perspektiva. Hašim Tači traži raspuštanje bezbednosnih struktura.

Dan uoči pete runde pregovora, analitičari ocenjuju da je ulog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i za Beograd i za Prištinu evropska perspektiva. Zato će, veruju, obe strane u naredna dva dana biti spremne na više kompromisa. Datum za pregovore sa Unijom nije suštinski razlog zbog kojeg Srbija pregovara u Briselu, poručuje premijer Ivica Dačić. Istovremeno, Hašim Tači traži raspuštanje bezbednosnih struktura.

Dijalog zbog datuma pogrešna je računica. Srbiji jeste u interesu da što pre uđe u Uniju, ali za premijera to nije najvažniji razlog zašto putuje u Brisel i pregovara.

"Suštinski je u interesu Srbije i naroda koji živi na Kosovu i Metohiji da se što pre dođe do kompromisnog rešenja zato što Srbija iz dana u dan gubi subjektivitet i suverenitet i državnost na Kosovu i Metohiji, zato što iz dana u dan gubimo prijatelje, zato što razne države pod pritiskom priznaju Kosovo", kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, sve to sigurno govori da nam vreme ne ide na ruku, da smo ovakav dijalog vodili pre 10 godina sigurno bismo mogli da postignemo mnogo bolje rezultate. Danas mi pre svega treba da vidimo šta možemo da spasimo, rekao je Dačić.

Iako ne veruje da će za dva dana postići celovit dogovor, pred sagovornike ide sa idejom  kako rešiti problem paralelizma institucija. Okvir za razgovor će biti rezolucija i platforma koje predviđaju formiranje Zajednice srpskih opština, a zna i na šta neće pristati.

"Mi sigurno nećemo pristati na to da ukinemo neke institucije na Kosovu i Metohiji koje neće imati ko da zameni, mi sigurno nećemo terati Srbe u kosovske institucije", naglašava Dačić.

Sa druge strane, ulog Dačićevog sagovornika nije mali, ocenjuju u Prištini. Kosovu treba vizna liberzalizacija, pa će Tači, čiji rejting opada, biti popustljiviji. Na sednici vlade u Prištini izneo je plan.

"Naši stavovi u Briselu će biti veoma jasni - želimo da se proširimo i iskoristimo uticaj svih naših državnih organa, da u svakom ćošku naše teritorije uspostavimo red i zakon, ekonomski razvoj da imamo slobodne izbore na severu, da imamo potpuno raspuštanje bezbednosnih struktura, kao i integraciju srpske zajednice u kosovske institucije i društvo", rekao je Tači.

Mada se spekuliše da je cilj Brisela da strane postignu dogovor o normalizaciji do aprila, u najmnogoljudnijem gradu Belgije šturo govore o temama, ali ne i o očekivanjima od susreta.

Portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič veruje da će Dačić i Tači razgovati o temama koje su već bile predmet razgovora, pa još nisu završene.

"Sigurno će pogledati kakva je implementacija već postignutih dogovora u dijalogu. Sever Kosova je već bio na agendi i biće i ovaj put", rekla je Kocijančič. 

Istovremeno, stiže poruka i sa severa Kosova. Na dve adrese, predsedniku Ustavnog suda i ministru pravde delegacija Srba će u vreme dok premijer bude pregovarao u Briselu predati pisma - u kojima traže da im se objasni zašto Ustavni sud još nije ocenio sporazume Beograda i Prištine. U tome, kako je saopšteno neće učestvovati odbornici vladajuće Srpske napredne stranke.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Datum početka pregovora nije razlog dijaloga sa Prištinom

Izvor: Blic, 18.Feb.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da datum za početak pregovora za priključenje Evropskoj uniji nije suštinski razlog zbog kojeg Srbija vodi dijalog sa Prištinom...Srbiji jeste u interesu da što pre uđe u EU, ali to nije najvažniji razlog zašto se pregovara u Briselu, rekao je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.