Moguća strateška saradnja SAD i Srbije

Izvor: Studio B, 17.Maj.2013, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća strateška saradnja SAD i Srbije

Premijer Srbije Ivica Dačić zaključio je, na kraju jednonedeljne posete Sjedinjenim Američkim Državama, da su vođeni dobri ekonomski, kao i politički razgovori prilikom kojih je zaključeno da je moguća strateška saradnja.

 

Sumirajući rezultate jednonedeljne posete SAD, Dačić je u razgovoru sa srpskim novinarima u Vašingtonu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << naglasio da se danas u Americi drugačije gleda na Srbiju.

Po oceni premijera Srbije, sastanci sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, kao i u Stejt departmentu prošli suveoma dobro, pri čemu je zaključeno da se može graditi novo partnerstvo, odnosno strateška saradnja.

"Srbija kao mala zemlja mora da traži podršku za svoje stavove svuda u svetu, a naročito u SAD", zaključio je Dačić.

Dačić je, posle sastanka sa direktorkom MMF-a Kristin Lagard, rekao da ju je upoznao sa ekonomskom situacijom u Srbiji, kao i sa planovima i politikom Vlade Srbije kad je reč o ekonomsko-socijalnim pitanjima.

"Sastanak je bio veoma dobar, ja sam upoznao Lagard sa aktuelnom situacijom u Srbiji i čitavom regionu i sa finansijskom situacijom u našoj zemlji i sa planovima i politikom Vlade Srbije kad je reč o ekonomsko socijalnim pitanjima", kazao je Dačić nakon razgovora u sedištu MMF-a u Vašingtonu.

On je istakao, da je Lagard zamolio za razumevanje teške ekonomske situacije u kojoj se Srbija nalazi.

"Kada su plate i penzije najniže u regionu, ne može se aranžman sa MMF-om graditi samo na smanjenju plata i penzija", rekao je Dačić. On je kazao da je upravo zato sa Lagard razgovarao o tome da se u narednim mesecima stvore uslovi da "sve ono što budemo dogovorili vodi ka jednom ekonomskom sistemu koji će biti održiv i koji će ići na smanjenje deficita, štednju i smanjenje javne potrošnje, ali koji ne bi bio nepodnošljiv za građane".

Osvrćući se na razgovore o ekonomskim temama, Dačić je rekao da do kraja godine očekuje rezultate vezane za dolazak američkih kompanija sektora informacionih tehnologija (IT) u Srbiju.

"Veoma sam zadovoljan rezultatima posete, jer smo učinili mnogo da zainteresujemo najveće svetske kompanije u oblasti IT da dođu u Srbiju", rekao je Dačić, dodavši da ih je srpska delegacija podstakla da ne gledaju na našu zemlju samo kao na tržište za prodaju njihovih proizvoda, nego i kao izvor naučno istraživačkog rada, i moguće zajedničke proizvodnje.

Premijer Srbije je za drugu polovinu godine najavio dolazak lidera Majkrosofta i Orakla u Srbiju, a nije isključeno i da dođu ljudi iz Epla i Gugla, koji su takođe obećali posetu.

"Ja verujem u Srbiju, ali je još važnije kada od američkih kompanija čujem da veruju u Srbiju", istakao je Dačić.

On je takođe najavio i da će u narednih mesec dana predstavnici IBM dati svoj predlog šta možemo zajedno da uradimo.

Premijer Srbije je susretom sa direktorkom MMF završio jednonedeljnu posetu SAD, koju je ocenio kao veoma uspešno, kako na ekonomskom, tako i na političkom planu.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Moguća strateška saradnja SAD i Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Maj.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić zaključio je, na kraju jednonedeljne posete Sjedinjenim Američkim Državama, da su vođeni dobri ekonomski, kao i politički razgovori prilikom kojih je zaključeno da je moguća strateška saradnja. Sumirajući rezultate jednonedeljne posete SAD, Dačić je u razgovoru...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dačić: Moguća strateška saradnja SAD i Srbije

Izvor: GdeInvestirati.com, 17.Maj.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić zaključio je, na kraju jednonedeljne posete Sjedinjenim Američkim Državama, da su vođeni dobri ekonomski, kao i politički razgovori prilikom kojih je zaključeno da je moguća strateška saradnja.   Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.