Dačić: Moguća strateška saradnja SAD i Srbije

Izvor: Politika, 17.Maj.2013, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Moguća strateška saradnja SAD i Srbije

VAŠINGTON – Premijer Srbije Ivica Dačić zaključio je na kraju jednonedeljne posete Sjedinjenim Američkim Državama, da su vođeni dobri ekonomski, kao i politički razgovori prilikom kojih je zaključeno da je moguća strateška saradnja.

Sumirajući rezultate jednonedeljne posete SAD, Dačić je u razgovoru sa srpskim novinarima u Vašingtonu naglasio da se danas u Americi drugačije gleda na Srbiju.

Po oceni premijera Srbije, sastanci sa potpredsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << SAD Džozefom Bajdenom, kao i u Stejt departmentu prošli su veoma dobro, pri čemu je zaključeno da se može graditi novo partnerstvo, odnosno strateška saradnja.

„Srbija kao mala zemlja mora da traži podršku za svoje stavove svuda u svetu, a naročito u SAD”, zaključio je Dačić.

Osvrćući se na razgovore o ekonomskim temama, Dačić je rekao da do kraja godine očekuje rezultate vezane za dolazak američkih kompanija sektora informacionih tehnologija (IT) u Srbiju.

„Veoma sam zadovoljan rezultatima posete, jer smo učinili mnogo da zainteresujemo najveće svetske kompanije u oblasti IT da dođu u Srbiju”, rekao je Dačić, dodavši da ih je srpska delegacija podstakla da ne gledaju na našu zemlju samo kao na tržište za prodaju njihovih proizvoda, nego i kao izvor naučno istraživačkog rada, i moguće zajedničke proizvodnje.

Premijer Srbije je za drugu polovinu godine najavio dolazak lidera Microsofta i Oraclea u Srbiju, a nije isključeno i da dođu ljudi iz Epla i Gugla, koji su takođe obećali posetu.

„Ja verujem u Srbiju, ali je još važnije kada od američkih kompanija čujem da veruju u Srbiju”, istakao je Dačić.

On je takođe najavio i da će u narednih mesec dana predstavnici IBM dati svoj predlog šta možemo zajedno da uradimo.

Tanjug

objavljeno: 17/05/2013
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.