Mladić i Hadžić glavne teme

Izvor: B92, 05.Maj.2011, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić i Hadžić glavne teme

Hag -- Osnovna tema tokom posete tužioca Tribunala u Hagu Serža Bramerca Beogradu iduće nedelje, biće "nehapšenje" preostalih optuženih begunaca.

Da su Ratko Mladić i Goran Hadžić teme Bramercove posete najavio je njegov savetnik Frederik Svinen

Bramerc će se, po Svinenovoj najavi, u Beogradu, 10. i 11. maja, sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova Ivicom Dačićem i šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem.

Zakazani su i razgovori Bramerca sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, kao i s predstavnicima operativnih službi koje tragaju za beguncima.

"Tema razgovora biće saradnja, a naročito nehapšenje begunaca", rekao je Svinen tokom redovnog susreta sa izveštačima iz Tribunala.

Nedugo posle posete Srbiji tužilac Bramerc poslaće izveštaj Savetu bezbednosti UN koji će 6. juna predstaviti u govoru pred Savetom u Njujorku.

U izveštaju Savetu bezbednosti, Bramerc će, kao i do sada, oceniti u kojoj meri Srbija sarađuje s haškim tužilaštvom u potrazi za Mladićem i Hadžićem, ali i u dostavljanju dokumenata i omogućavanju pristupa arhivama i svedocima.

Od Bramercove ocene zavisiće dalji koraci u približavanju Srbije Evropskoj uniji, koja ubrzavanje integracije uslovljava hapšenjem i prebacivanjem begunaca u Hag, prvenstveno generala Mladića.

I Holanđani u Beogradu

Holandija, koja najviše insistira na tom uslovu, naznačila je nedavno da od Bramercove ocene saradnje Beograda u junskom izveštaju zavisi i da li će se i kada na dnevnom redu njenog Parlamenta naći ratifikacija sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Delegacija Odbora za evropske poslove Parlamenta Holandije posetiće Beograd od 8. do 10. maja.

U izjavi za agenciju Beta, posle nedavnog sastanka sa tužiocem Bramercom, član tog odbora Hari van Bomel nagovestio je da bi se, ako Bramercova ocena saradnje Srbije bude negativna, moglo desiti da rasprava o ratifikaciji sporazuma ne bude ni stavljena na dnevni red donjeg doma Parlamenta u Hagu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Rasim Ljajić,   Ratko Mladić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.