Kosovska policija sad štiti srpska groblja

Izvor: Mondo, 21.Jan.2013, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska policija sad štiti srpska groblja

Policija Kosova je posle oštećenja nekoliko pravoslavnih grobalja, pojačala patroliranje i bezbednosne mere oko srpskih kulturnih i verskih objekata.

Portparol Policije Kosova Arber Beka je za agenciju Beta rekao da je policija povećala aktivnosti nakon oštećenja groblja u Klokotu i Prizrenu.

"U trenutku kada se izveštava o jednom ili dva takva slučaja, policija povećava aktivnosti da bi sprečila da se ponove", kazao je Beka.

Predsednik Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ivica Dačić najoštrije je osudio rušenje srpskih grobalja i istorijskih spomenika na Kosovu i Metohiji i upozorio međunarodne snage u pokrajini da je njihova obaveza da štite srpsko kulturno nasleđe.

Premijer je ocenio da je rušenje srpskih grobalja anticivilizacijski čin. "Upozoravam međunarodne snage i organizacije na Kosovu i Methoiji da je njihova obaveza da obezbede mir i sigurnost za sve građane, njihovu imovinu i kulturno nasleđe", poručio je Dačić.

On je rekao da se nikakav povod ne može tražiti u u događaju u Preševu jer je tamo, kako je rekao, mirno uklonjen nezakonito postavljen spomenik pripadnicima OVK i OVPMB.

"Ovde je reč o rušenju grobalja i napadu na crkve i manastire, čega nije bilo niti će biti na jugu Srbije", rekao je premijer Tanjugu.

Nepoznati počinioci oštetili su tokom prošle noći pravoslavna groblja u srpskim selima na Kosovu -Prilužju, Miloševu i Plemetini.

Nadgrobni spomenik na groblju u selu Prilužje miniran je eksplozivnom napravom kasno sinoć, rekao je agenciji Beta zamenik predsednika srpske opštine Vučitrrn, koja je izmeštena u Prilužje, Miodrag Stolić.

Sinoć oko 23 sata čula se snažna eksplozija iz pravca seoskog groblja, a jutros je ustanovljeno da je eksplozivnom napravom minirana porodična grobnica Anđelkovića, detonacija je bila toliko snažna, a su delovi spomenika nađeni u okolnim njivama.

Policija vrši uviđaj, a još se čeka na deminere koji treba da pretraže groblje, jer se strahuje da na groblju još ima eksplozivnih naprava. Zapaljeno je i više krstača na tom lokalnom groblju u Prilužju.

Stolić je naveo i da su tokom noći nepoznati počinioci u selu Miloševo, gde je preostalo nekoiko srpskih porodica, zapalili kapelu, a policija vrši uviđaj.

U etnički mešovitom selu Plemetina nepoznati počinioci srušili su više nadgrobnih spomenika, a policija vrši uviđaj.

"Opština Vučitrn, izmeštena u Prilužju, traži zaštitu od međunarodne zajednice", kazao je Stolić.

Inače, ovo je već treće vandalsko rušenje pravoslavnih grobalja na Kosovu. Juče je na srpskom pravoslavanom groblju u selu Klokot kod Vitine porušeno je 27 spomenika, a prošle nedelje je porušeno više desetina srpskih nadgrobnih spomenika u Kosovu Polju.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga osudila je oštećenje pravoslavnih grobalja ocenjujući to kao neprihvatljiv i čin koji se ne može tolerisati.

“Oštećenje grobalja je u suprotnosti sa vrednostima ksoovskog društva i tradicijom tolerancije i poštovanje među ljudima, religijama i razlićitim kulturama”, kaže se u saopštenju kabinet predsednice Jahjaga.

Kabinet predsednice Kosova je pozvao organe reda da pronađu i privedu pravdi izvršioce ovog vandalskog čina.

I Vlada Kosova je saopštila da je svaki čin nasilnog oštećenja grobalja srpske zajednice u punoj suprotnosti sa tradicijom i zakonima na Kosovu, institucionalnim opredelenjem Kosova za afirmaciju evropskih civilizacijskih vrednosti i punoj suprotnosti sa legitimnim interesima Albanaca u Preševskoj dolini.

“Vlada Kosova poziva građane Kosova i Albance u Preševskoj dolini da sve svoje građanske i isntitucionalne reakcije izražava u demokratskom i civlizacijskom duhu , ne podpadajući pod provokacije Vlade Srbije”, kaže se u saopštenju kosovske vlade.

Alijansa za budućnost Kosova je, takođe, izrazila "duboko negodovanje" zbog vandalizma na pravoslavnom groblju u Klokotu i u Prizrenu, kaze se u saopštenju AZBK.

“AZBK ove akte smatra teškim, neprihvatljivim i kao pokušaj kvarenja imidža Kosova i nanošenja štete procesima kroz koje prolazimo”, kaže se u saopštenju i pozivaju se građani da iskožu uzdržanost, dok se pripadnici snaga reda i zakona pozivaju da što pre treba identifikuju i primerno kazne izvršioce ovih akata.

(agencije/MONDO, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Na Kosovu nema srpske policije

Izvor: Akter, 21.Jan.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je za briselski portal "EuObzerver" da srpska policija ne operise na Kosovu i rekao da ne vidi zasto je autonomija za sever problem

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.