Klint Vilijamson doputovao u Beograd

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2012, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klint Vilijamson doputovao u Beograd

19.10.2012. -

Šef Euleksovog specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije, Klint Vilijamson, nalazi se u višednevnoj poseti Srbiji gde se susreo sa premijerom i ministrom policije Ivicom Dačićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem. Tema razgovora bila je trgovina organima otetih Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji.

Vilijamson je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << informisao Dačića o dosadašnjem toku istrage i problemima koji prate istražni postupak i najavio da će u narednim mesecima njegov tim početi rad i na teritoriji centralne Srbije.

Prema rečima Ivice Dačića Vlada Srbije pružiće punu podršku kako bi se rasvetlili svi zločini na Kosovu i Metohiji, jer je utvrđivanje pune istine o zločinima dug prema žrtvama i važan uslov trajne stabilnosti.

Vlada će ohrabriti sve potencijalne svedoke da pomognu u istrazi zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji, a Ministarstvo unutrašnjih poslova će obezbediti maksimalnu zaštitu svedoka, rekao je Dačić.

Vilijamson predvodi tim koji se bavi istraživanjem navoda da se na Kosovu trgovalo organima otetih Srba, a izvestilac Saveta Evrope Dik Marti naveo je u svom izveštaju da je u taj zločin bio umešan i sadašnji predsednik Vlade Kosova Hašim Tači.

Sastanak sa Vilijamsonom, kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predstavlja početak ostvarenja konkretnih mera u rasvetljivanju tih zločina.

Prema najavama iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine, poseban akcenat biće stavljen na zaštićenog svedoka, čiji je deo iskaza Tužilaštvo obelodanilo sredinom septembra i čijim je monstruoznim sadržajem vađenja srca srpskom mladiću na severu Albanije svetska javnost bila istinski zgrožena i zaprepašćena.

Taj zaštićeni svedok srpskog tužilaštva koji je bio direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji do detalja je opisao čitav proces – od obuke, preko operacija u improvizovanim bolnicama do transporta na aerodrom u Tirani odakle su organi distribuirani na crno tržište.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se došlo do novih činjenica u vezi trgovine ljudskim organima koje će biti predočene Klintu Vilijamsonu.

Igor Gojković,

Izvor: Glas Rusije, foto: CXS.hu    
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.