Katastrofe nas ujedinjuju sa susednim zemljama

Izvor: Glas javnosti, 02.Jun.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofe nas ujedinjuju sa susednim zemljama

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačih izjavio je juče da je sve izraženija potreba zajedništva zemalja da odgovore na rizike od prirodnih katastrofa.

Na konferenciji za jačanje regionalne saradnje i koordinacije u smanjenju rizika od katastrofa u Jugoistočnoj Evropi koja se održava u Beogradu, Dačić je kazao da udruživanje snaga u regionu u toj oblasti, treba da stvori povoljnu i političku klimu.

"Kroz zakon o vanrednim situacijama razvijaju se mehanizmi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za dobro upravljanje, povećanje kapaciteta i procenu rizika u prirodnim nepogodama. Manje zemlje treba da prihvate koncept razvijenijih i velikih zemalja", kazao je ministar.

On je naveo da je u nadležnost MUP-a posle rekonstrukcije Vlade potpala i briga o protivgradnoj zaštiti i da je formiran Štab za vanredne situacije čiji je komandant. Načelnik Štaba je Predrag Marić, a prva sednica će biti održana u petak, 3. juna.

"Tendencije klimatskih promena dovode do elementarnih nepogoda, požara, poplava i ugrožena je životna okolina. Neke katastrofe ukoliko se prepoznaju rizici mogu biti izbegnute ili posledice mogu biti manje", kazao je Dačić.

Jednodnevnu konferenciji u Palati Srbija organizuje Balkanski institut za procenu i upravljanje rizicima (BIEM) u saradnji sa UNDP i Službom za vanredne situacije zemalja Jugoistočne Evrope.

Prisustvuju rukovodioci službi za vanredne situacije tih zemalja, predstavnici vlada, međunarodnih organizacija i eminentni stručnjaci.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.