Izvor: Radio 021, 01.Nov.2019, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Dačić i Vljora Čitaku: Ko može da uzme vaš izvod iz matične knjige

Dačić je pokazujući izvod iz matične knjige Vljore Čitaku prekršio zakon, tvrdi advokat Rodoljub Šabić.

FoNet/TV FoNetIvica Dačić je pokazao izvod iz matične knjige, dokazujući da je dvojezičan

Kako biste se osećali da neko uzme vaš izvod iz matične knjige rođenih i pokazuje ga pred kamerama i svetskim zvaničnicima?

Bez obzira na to kako biste se osećali, time bi bila prekršena dva zakona - o zaštiti podataka o ličnosti, ali i o matičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << knjigama.

Upravo to dogodilo se u četvrtak ambasadorki Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vljori Čitaku, kada je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija objavio fotokopiju njenog izvoda.

Ko je neovlašćeno iskoristio fotografiju iz lične karte Podaci o ličnosti: Novi zakon, stari problemi

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije rekli su da odgovor na pitanje odakle ministru Dačiću izvod iz matične knjige Čitaku ne mogu da daju, pošto je ministar i dalje na putu.

BBC je pokušao da dobije komentar od Čitaku, ali odgovor nije stigao do trenutka objavljivanja teksta.

Ona se prethodno oglasila na Tviteru rekavši da je Dačić pokazivanjem njenog izvoda iz matične knjige rođenih, želeo da je zaplaši, ali da u tome nije uspeo.

Služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je upoznata sa slučajem, navedeno je u odgovoru koji je dobio BBC na srpskom.

Advokat Rodoljub Šabić kaže da je Ivica Dačić objavljivanjem dokumenta prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Kršenje zakona

„Ivica Dačić je ovim nepotrebno prekršio zakon i time pokazao kakav je odnos države prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti", kaže Šabić za BBC na srpskom.

Dodaje da je Dačić napravio prekršaj, a da je u ovom slučaju krivično delo počinio službenik koji je izdao izvod, te da je na nadležnima da utvrde odgovornost.

„Ako je želeo da pokaže da su dokumenta dvojezična, to je mogao da uradi pokazujući blanko dokument", kaže Šabić i dodaje da ministar Dačić prema Zakonu o matičnim knjigama ni na koji način nije mogao da dođe do izvoda Vljore Čitaku.

Koliko vredi srpski, a koliko kosovski pasoš

Služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti će preduzeti mere u skladu sa ovlašćenjima, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena - navodi se u odgovoru te službe dostavljenom BBC-ju na srpskom.

Ko može da uzme izvod iz matične knjige?

Izvode iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih izdaju matične službe jedinica lokalne samouprave.

Prema Zakonu o matičnim knjigama, mogu ih izvaditi osobe na koje se izvod odnosi, članovi uže porodice, usvajatelj ili staratelj.

Izvod se može izdati i drugim licima na način i pod uslovima utvrđenim zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti i zakonom koji se odnosi na prava na pristup informacijama od javnog značaja.

Šta se dogodilo?

Ministar Ivica Dačić rekao je u četvrtak na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, pokazujući fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih diplomatske predstavnice Kosova u Njujorku Vljore Čitaku da je ona i dalje državljanka Srbije.

Dačić je rekao i da ona nikada nije tražila da bude izbrisana iz državljanstva.

Kviz: Koliko znate o primeni Opšte uredbe u Srbiji Kragujevac, eKG i vrtić: Čemu fotografisanje pri ulasku u obdanište

„Kao pokazatelj teške epidemije laži prisutne na KiM može da posvedoči i velika laž koju je gospođa Vljora Čitaku iznosila ranije na sednicama ovog tela da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma.

„Kao potvrdu toj laži, pokazaću vam kako je izgledao dokument koji su izdavale srpske vlasti 1990. godine. Tada je Vljora Čitaku imala 10 godina. Pokazaću vam izvod iz matične knjige rođenih koji je izdat na Kosovu. Čak su i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta i to prvo na albanskom, pa onda na srpskom jeziku", rekao je Dačić.

FoNet/TV FoNetVljora je odgovorila da je ponosna na to što je državljanka Kosova i etnička Albanka

Zatim je pročitao i broj izvoda iz matične knjige rođenih Vljore Čitaku.

Nakon Dačića, prisutnima se obratila Čitaku i na samom početku se osvrnula na njegove reči.

Rekla je da je etnička Albanka, kao i da je ponosna na poreklo i na to što je državljanka Kosova.

„Srbija je ukrala naše matične knjige, katastarske podatke, artefakte i još mnogo toga. Jednu od hiljade stvari je srpski ministar spoljnih poslova pokazao na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, moj matični list", napisala je Čitaku.

https://twitter.com/vloracitaku/status/1190152382451204096?s=20

Raniji sukob

Ovo nije prvi sukob na relaciji Dačić - Čitaku.

U junu ove godine, Vljora Čitaku je nakon sednice Saveta bezbednosti UN na Tviteru objavila da ju je Dačić verbalno napao.

Čitaku je navela da je posle zasedanja, dok je razgovarala sa delegacijama SAD i Velike Britanije, srpski ministar spoljnih poslova došao do nje vičući i vređajući nju i kosovsku delegaciju.

https://twitter.com/vloracitaku/status/1138192284120494085?s=20

„Ti sa kojima sediš su vaši kolonizatori", kazao je Ivica Dačić, misleći na diplomatske predstavnike SAD-a i Velike Britanije.

Dačić je nakon ovog incidenta za Blic rekao da nije napao predstavnicu Kosova, već da joj je rekao da je to što je izgovorila na sednici Saveta bezbednosti UN najveća sramota i glupost.

Jedanaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo više od 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 116 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.