Izvor: S media, 06.Nov.2012, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijska večera u Briselu: Dačić i Tači rešavaju problem Kosova

Kako je i najavljeno, u Briselu će sutra biti nastavljeni pregovori Beograda i Prištine. Uz posredništvo „prve evropske dame“ Ketrin Ešton, premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači imaće priliku da nastave započetu saradnju.

Imajući u vidu podstrek koji je za dijalog dve strane na najvišem nivou stigao od državne sekretarke SAD Hilari Klinton i visoke evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << predstavnice Ketrin Ešton prilikom njihove posete Beogradu - moglo bi se pretpostaviti da će i Beograd i Priština na ovaj put krenuti mnogo relaksiranije.

„Kec u rukavu“ je prvi korak ka normalizaciji odnosa sa Prištinom, što bi Srbiji moglo značajno da pomogne na evropskom putu.

Ipak, odsečne poruke Tačija uoči sastanka da je proglašenjem nezavisnosti status Kosova rešen zauvek možda i poljuljaju uspostavljeni tempo.

Da li će se njime nastaviti, uprkos ovakvim izjavama, za S media govore predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović.

Dijalog o statusu im „ne gine“

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za S media kaže da Tačijeva izjava ne čudi, i da se dalje mogu očekivati suprostavljene izjave između dva predstavnika.

Kako ocenjuje, bez obzira na to što Tači govori, nesumnjivo je da će ovaj proces dovesti do reševanja pitanja statusa Kosova.

-Na prvom sastanku je ispoljena namera da može da se razgovara, ne uz posredovanje, već uz medijaciju EU, i to na najvišem nivou - objašnjava Drecun. -

- Sledeći korak je da se tehnički uobliči kako će izgledati taj proces. To će se dešavati na sutrašnjem sastanku, na kom će se razgovarati kako će se dijalog odvijati u narednom periodu. Sutra će, dakle, biti rešen tehnički način odvijanja daljeg pregovaračkog procesa.

Sa platformom u sledećoj rundi?

Milovan Drecun je izrazio očekivanje da će srpski tim za sledeći sastanak imati svoju platformu:

-Za sledeći sastanak ćemo, nadam se, imati i svoju platformu. Onda će započeti rešavanje stručnih pitanja, odnosno svega onoga što mora da bude urađeno da bi višedecenijski spor oko Kosova bio rešen. Kada i u kojoj varijanti će se to dogoditi, nije za nagađanje.



Biće „povuci- potegni“

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović za S media portal kaže da obe strane u pregovore ulaze sa nerealnim ambicijama.

Dok Priština očekuje priznanje, Beograd se bavi rešavanjem političkih tema.

-Različite su ambicije sa kojima Tači i Dačić ulaze u pregovore, ali i jedne i druge su nerealne – ocenjuje Ivanović. - Tači očekuje indirektno priznanje, a naš premijer rešenje nekih političkih tema. Mislim da će za početak biti dovoljno ako se usaglase kako da reše otvorena tehnička pitanja oko energetike i telekomunikacija. Bilo bi dobro da se ozbiljnije političke teme ostave za termin kada kod nas bude usvojena plaforma za Kosovo.

Građani nepripremljeni za pregovore



Ivanović smatra da ni domaće ni javno mnjenje u Prištini još nije spremno za razgovore ovog tipa.

-Mislim da ni njihovo, ni naše javno mnjenje nisu pripremljeni da će pregovori dovesti do ozbiljnijih promena u odnosu na tvrde stavove koje smo do sada imali. Tek kada se oni pripreme, moglo bi se preći na ozbiljnije teme u dijalogu, kao što je pitanje statusa - ocenjuje Ivanović.

Jelena Kostadinović Burazor

Foto: Montaza Beta/AP i Foto biro
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Hilari Klinton

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Dačić i Tači u sredu s Ketrin Ešton o primeni dogovora

Izvor: Beta, 07.Nov.2012, 00:10

BRISEL, 6. novembra 2012. (Beta) - Sagledati kako i gde je moguće postići brži napredak u dijalogu Beograd-Priština i primeni dosadašnjih dogovora, cilj je sastanka u sredu u Briselu visoke predstavnice Evro.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.