I vlast i opozicija i arhiepiskop Grčke daju uveravanja - neće priznati tzv. Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2021, 13:55

I vlast i opozicija i arhiepiskop Grčke daju uveravanja - neće priznati tzv. Kosovo

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić iskoristio je posetu Atini za bilateralne susrete sa grčkim kolegom Konstantinosom Tasoulasom, Arhiepiskopom atinskim Jeronimom II i sada šefom opozicije, a nekadašnjim premijerom Grčke, Aleksisom Ciprasom, koji su mu potvrdili da Grčka neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"I predstavnici vlasti, odnosno predsednik parlamenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šef opozicije, arhiepiskop, svi govore isto, a to je da Grčka neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Na nama je da tu temu stalno držimo aktivnom, odnosno da postavljamo tu vrstu pitanja jer je to za nas od velikog značaja", kazao je Dačić.

Predsednik parlamenta, koji u Atini učestvuje na konferenciji predsednika Parlamenta u organizaciji Saveta Evrope, kazao je da je arhiepiskop Jeronim veoma važna ličnost ne samo u pravoslavnom svetu, već i u društvenom životu Grčke.

"U otvorenom razgovoru arhiepiskop Jeronim mi je rekao da on smatra da je Kosovo polje, kako Kosovo i Metohiju u Grčkoj zovu, važno za Srbe kao što je za Grke Akropolj", kazao je Dačić.

Dodaje da mu je arhiepiskop pružio uveravanje da je pozicija Grčke, bar što se tiče pravoslavne crkve, odnosno Arhiepiskopije, po pitanju Kosova i Metohije veoma stabilna.

Govoreći o sastanku sa predsednikom Helenskog parlamenta Tasusoulasom, Dačić kaže da su dogovorili i da do kraja godine njegov grčki kolega dođe u posetu Srbiji jer je, kako dodaje, potrebno da se održi zajednička sednica dve komisije za saradnju parlamenata Srbije i Grčke.

Osvrćući se na svoj sastanak sa sada šefom opozicije Ciprasom, Dačić kaže da je on veliki njegov prijatelj i prijatelj predsednika Aleksandra Vučića i dodaje da su sa njim imali dobru saradnju dok je bio premijer.

Parlament ima važnu ulogu u svim aspektima kovid krize

Iskustva Srbije, kada je reč o ulozi Narodne skupštine tokom pandemije virusa korona, potvrđuju tezu da parlament ima važnu ulogu u svim aspektima krize koju je epidemija izazvala, rekao je danas predsednik skupštine Ivica Dačić.

Kako je naveo u izjavi medijima u Atini, posle učešća na konferenciji predsednika parlamenta u organizaciji Saveta Evrope, tema o kojoj su predsednici parlamenata razgovarali su na temu kako u krizama sačuvati upravo ulogu parlamenta.

"Naša iskustva su dobra, upravo potvrđuju tezu da parlament ima važnu ulogu u svim aspektima krize koju je izazvala epidemija, počev od uvođenja vanrednog stanja, do ukidanja vanrednog stanja, donošenja zakona i neprestanog rada parlamenta bez obzira što mi nismo bili u tehničkoj mogućnosti da onlajn radimo", kazao je Dačić.

Kako je dodao, kada se podvuče crta, uz sve mere koje smo imali, ipak je sačuvana redovna aktivnost parlamenta uz relativno mali broj zaraženih narodnih poslanika i drugih koji su zaposleni u Skupštini.

Smatra da je parlament odigrao važnu ulogu jer je, kako kaže, bitno da se u uslovima ovakvih kriza kao što je pandemija, sačuva osnovni princip parlamentarne demokratije.

Dačić navodi da u Srbiji u narednom periodu bi trebalo da se osposobi Skupština tehnički da može da se funkcioniše i u uslovima kada nije moguće fizičko prisustvo u samoj zgradi.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić u Atini: Parlament u Srbiji odigrao važnu ulogu u uslovima krize

Izvor: RTS, 21.Okt.2021

Iskustva Srbije potvrđuju tezu da parlament ima važnu ulogu u svim aspektima krize koju je izazvala pandemija koronavirua, rekao jepredsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić u Atini nakon učešća na konferenciji predsednika parlamenta u organizaciji Saveta Evrope. . Ivica...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.