Halimi: Opasna namera da se zatvore prelazi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2011, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Halimi: Opasna namera da se zatvore prelazi

BEOGRAD -

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi upozorio je danas u Beogradu da je najava ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića o blokiranju prelaza prema Kosovu koje koriste Albanci opasna, i da može destabilizovati jug Srbije.

U delu sednice Skupštine Srbije za postavljanje pitanja, Halimi je kazao da je izjava Dačića uznemirila Albance u opštinama na jugu Srbije i upitao da li Vlada Srbije stoji iza najava o blokadi tih prelaza zbog krize >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na prelazima na severu Kosova Jarinje i Brnjak.

On je ocenio da bi zatvaranje "graničnih prelaza" koje je pomenuo Dačić, značilo dodatnu diskriminaciju Albanaca.

Halimi je zatražio od Vlade Srbije, premijera Mirka Cvetkovića i predsednika Republike Borisa Tadića da objasne namere i strategiju prema Albancima u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Halimi je pitao da li je u teškoj ekonomskoj situaciji potrebno zatvaranje prelaza ka Kosovu koje koriste Albanci dok se odseljavaju, nemajući perspektivu za normalan život.

On je kazao da se postavlja pitanje da li su namera i cilj masovni odlazak Albanaca sa juga Srbije, i podsetio da je pre nekoliko meseci bila ugrožena vizna liberalizacija.

SRS: Varate građane

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović je danas zatražio od Vlade da iznese poslanicima i građanima šta je "stvarno dogovoreno" u pregovorima sa vlastima Kosova u Briselu.

"Šta je tu istina, a šta laž? Do pre neki dan ste uveli zabranu transporta robe na severu Kosova i sutradan ste objavili da je sever Kosova u jedinstvenom tržištu. Vi prema sopstvenom narodu uvodite granice. Je li to deo sporazuma koji ste postigli, a varate građane da nećete priznati Kosovo", ocenio je Todorović.

On je upitao Vladu šta će uraditi narednih dana i zašto ljude na severu Kosova koji su na barikadama "izlaže životnoj opasnosti".

"Iz Brisela poručuju da se to pitanje mora rešiti. Šta ćete sa tim narodom? Koliko ljudi sada treba da pogine, ako Kfor krene silom da uklanja barikade? Sram vas bilo. Što vi niste postavili svog carinika, i niste postavili zahtev da se poštuje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN", upitao je Todorović.

On je zatražio od Vlade da se "skloni" i ocenio da će ona na narednim izborima "platiti za svoje greške".

Ministar sedi u kafani

Poslanik Demokratske stranke Srbije Željko Tomić pitao je šta se događa na Kosovu s obzirom na raniju izjavu Vladinog pregovarača Borislava Stefanović o tome da postoji dogovor o specijalnom statusu carinskih prelaza Brnjak i Jarinje.

Tomić je ocenio da Vlada ne može da vodi politiku o Kosovu, te je "potrebno 'resetovanje' te politike i angažovanje UN".

On je naveo da poslanici vladajuće koalicije pet puta uzastopno nisi omogućili održavanje sednice skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, a poslednja je bila zakazana za prošli petak - na Brnjaku.

Tomić je naveo da su poslanici koji su tamo otišli bili svedoci kako ministar za Kosovo Goran Bogdanović "sedi u kafani" dok se poslanici okupljaju da bi se održala ta sednica.

Posle poslaničkih pitanja, počela je rasprava o Predlogu zakona o javnoj svojini koji obrazlaže potpredsednik Vlade Božidar Đelić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.