Goranci sa Dačićem o bezbednosnim problemima

Izvor: S media, 02.Jul.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goranci sa Dačićem o bezbednosnim problemima

Delegacija Goranaca razgovarala je danas u Beogradu sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem o bezbednosnim problemima i diskriminaciji sa kojom se pripadnici te zajednice suočavaju u Srbiji.

Kako je saopštila Gradjanska inicijativa Goranaca, pripadnicima ove zajednice u Srbiji paljene su kuće i radnje, a deca iz te populacije su žrtve diskriminacije u školama.

Kao veliki problem >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << delegacija Goranaca navela je korupciju prilikom izdavanja izvoda iz matične knjige rodjenih.

Kao primer korupcije navedena je opština Kruševac u kojoj se nalaze matične knjige opštine Gora, gde je prema tvrdnjama Gradjanske inicijative Goranaca, potrebno izdvojiti od 100 do 200 evra da bi se dobila krštenica.

Kako se navodi u saopštenju Gradjanske inicijative Goranaca, ministar unutrašnjih poslova najavio je da će hitno naložiti istragu o takvim slučajevima korupcije i obećao da će učiiti sve da se matične knjige Goranaca prebace iz Kruševca u Beograd.

Dačić je pozvao Gorance da se u što većem broju prijave za policijsku službu i tako doprinesu multietničnosti u policiji.

"Goranci na Kosovu imaju problem jer albanski ekstremisti dobro znaju ko su Goranci, a u centralnoj Srbiji imamo problem jer naši sugradjani ne znaju ko su Goranci", rekao je tokom susreta sa Dačićem predsednik Gradjanske inicijative Goranaca Orhan Dragaš.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.