Frankofonija je organizacija koja ne okuplja samo države

Izvor: B92, 11.Okt.2018, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Frankofonija je organizacija koja ne okuplja samo države"

Srbija je na sastanku stalnih članova Frankofonije dobila status pridruženog člana, jednoglasnim prihvatanjem svih 50-ak stalnih članova.

To je izjavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ocenivši da će za Srbiju to značiti jedan korak dalje u unapređenju statusa, ali i daljem razvoju saradnje u okviru te veoma značajne organizacije.

On je ukazao da je Frankofonija, veliki multilaterlani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skup koji se ove godine održava u Jermeniji i gde učestvuje 80-ak država, što u svojstvu stalnih ili pridruženih članova ili posmatrača.

Osvrćući se na objave kosovskih zvaničnika, da su dobili status pridruženog člana i da je to velika pobeda njihove diplomatije, Dačić je istakao da je Frankofonija organizacija koja ne okuplja samo države.

Danas je, kako je dodao i Luizijana dobila status, a iz Kanade postoje dva, tri člana koji su takođe članovi Frankofonije.

"Status pridruženog člana praktično dobijaju svi koji izraze takvu želju i držve i regioni. Povodom zahteva Kosova, 13 zemalja stalnih članica, podnelo Deklaraciju kojom kaže da je to što je Kosovo dobilo status pridruženog člana ne znači da se proznaje Kosovo kao država i da njihov stav o Kosovu ostaje nepromenjen", preneo je ministar.

On je napomenuo da je i ovaj skup iskoristio za niz bilatelarnih sastanaka sa nizom zemalja o temama koje su za nas najvažnije kao što je pitanje Kosova.

"U našim razgovorima da predstavnicima drugih država postigli smo značajne dogovore koji se tiču našeg najvažnijeg pitanja, a to je pitanje teritorijalnog integriteta i imamo veliko razumevanje od tih država za poziciju Srbije. S obzirom da je veliki broj njih u peridou od 10 godina priznao Kosovo sa njima razgovaramo da povuku priznanje i ti razgovori su vrlo uspešni", naveo je Dačić.

On je dodao da neće saopštavati sa kojim se sve državama u tom smislu pregovara, kako bi "taj posao završili do kraja".

"U svakom slučaju ovde je prisutan veliki broj zemalja sa kojima smo pričali i u Njujorku i mi te naše aktivnosti radimo i dalje i očekujemo da u narednih meseci broj država koje su priznale Kosovo padne ispod 100", napomenuo je ministar.

Na ovom multilateralnom skupu učestvovalo je oko osamdeset država u svojstvu stalnih članova, pridruženih članova ili posmatrača.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skup Frankofonije u Jerevanu, Srbiji status pridruženog člana

Izvor: RTS, 11.Okt.2018

Srbija je na sastanku stalnih članova Frankofonije dobila status pridruženog člana, jednoglasnim prihvatanjem svih 50-ak stalnih članova, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ocenivši da će za Srbiju to značiti jedan korak dalje u unapređenju statusa, ali i daljem razvoju...

Nastavak na RTS...

Srbija postala pridruženi član Frankofonije

Izvor: BKTV News, 11.Okt.2018

Srbija je na sastanku stalnih članova Frankofonije dobila status pridruženog člana, posle prvog dana Samita Frankofonije u Jerevanu, na kome učestvuje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić...Na 17. samitu šefova država i vlada Međunarodne organizacije Frankofonije, učestvuje oko osamdeset...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.