Evo ko je bio Milutin Mrkonjić i šta je sve ostavio iza sebe

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2021, 22:34

Evo ko je bio Milutin Mrkonjić i šta je sve ostavio iza sebe

Milutin Mrkonjić je srpski političar, počasni predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), narodni poslanik, bivši ministar infrastrukture i bivši ministar saobraćaja Republike Srbije.

Počasni predsednik SPS, narodni poslanik i bivši ministar bivši ministar infrastrukture i ministar saobraćaja Republike Srbije Milutin Mrkonjić preminuo je u 79. godini života. Tu vest potvrdio je i Ivica Dačić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje železnica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje. Godine 1977. zaposlio se u Centru za istraživanje i projektovanje, a njegovim spajanjem sa Saobraćajnim institutom postaje njegov direktor.

Bio je rukovodilac obnove Srbije ispred Vlade Srbije posle NATO bombardovanja 1999. godine.

Bio je potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije od 8. maja 2007. godine. Nakon što je predsednik Skupštine Tomislav Nikolić podneo ostavku, Mrkonjić je preuzeo predsedavanje sednicama Skupštine kao najstariji od potpredsednika, do izbora novog predsednika Olivera Dulića 23. maja 2007. Pred Mrkonjićem je Vlada Republike Srbije položila zakletvu 15. maja 2007. godine.

Na izborima za predsednika Srbije, januara 2008. godine, bio je kandidat SPS-a i osvojio je oko 6% glasova. Uspostavljanjem koalicije Demokratska stranka-Socijalistička partija Srbije, jula 2008, Mrkonjić biva izabran za ministra infrastrukture u novoj srpskoj Vladi koju je formirao Mirko Cvetković.

U Vladi koja je formirana nakon izbora u maju 2012. godine, Milutin Mrkonjić je obavljao funkciju ministra saobraćaja do rekonstrukcije koja je završena 2. septembra 2013. godine. Na tom mestu ga je zamenio stranački kolega Aleksandar Antić.

U decembru 2009. je dobio titulu počasnog doktora nauka Univerziteta Megatrend.

Imovina Mrkonjića

Počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić nedavno je pazario penthaus u Novom Beogradu. Njegova novi stan nalazi se u neposrednoj blizini beogradske "Štark Arene", a Mrkonjić se pohvalio prijateljima da je za kupovinu ovog luksuznog stana, ali i kompletno opremanje, iskeširao čak oko milion evra!

U stan se još nije uselio i ne zna se kada će, kaže izvor i navodi da Mrkonjić još uživa u ništa manje luksuznom gnezdu svoje izabranice Ane Bekute. Oni sada žive takođe u penthausu na Vračaru, koji se prostire gotovo na celom spratu zgrade u tom elitnom delu grada.

- Nedavno nam je onako usput rekao da je kupio taj stan i onda izgovorio tu neverovatnu cifru od milion evra. Kaže da je opremanje bilo baš skupo, ali da je sve skockao onako kako želi. Našalio se i da se ispostavilo da se skućio tek u osmoj deceniji života, pa da zato nije žalio novac koji je štedeo godinama - tvrdi izvor.

Ali uz tako glamurozan stan ide i dobra kožna jakna. Mrkonjić je samo mesec dana posle kupovine stana izdvojio čak nekoliko hiljada evra i kod svog šanera kupio ultramoderan kožnjak, koji košta kao porodični automobil.

Stiče se utisak da je Mrkonjić jedini penzioner u Srbiji koji može sebi da priušti ovakve kupovine. Agenciji za borbu protiv korupcije svoj stan još nije prijavio, poslednji izveštaj podneo je 2016. godine, a tamo stoji da prima penziju od 88.570 dinara i poslaničku platu od 77.936. Navedeno je i da u svom vlasništvu nema nikakve nepokretnosti, niti ušteđevinu, već samo jedan automobil marke "mercedes", koji je proizveden 2005.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.