Ešton, Dačić i Tači 7. oktobra u Briselu

Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton, Dačić i Tači 7. oktobra u Briselu

BRISEL – Novi sastanak premijera Srbije Ivice Dačića, kosovskog premijera Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton biće održan u ponedeljak, 7. oktobra u Briselu, saopštila je danas njena kancelarija.

„Cilj sastanka je da se analizira napredak u primeni briselskog sporazuma, a posebno uoči lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra”, navedeno je u saopštenju.

Dačić je juče upozorio Brisel da će prekinuti učešće u pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ukoliko Priština ne bude dozvoljavala srpskim zvaničnicima da posećju Kosovo i Metohiju do kraja izborne kampanje.

„Upozorio sam Brisel i ambasadore Kvinte da je odluka vlasti u Prištini skandalozna i da predstavlja udarac mirovnom procesu”, rekao je Dačić juče za Politiku.

Funkcioner EU: Oštre reči deo predizborne kampanje

BRISEL – U Briselu ne veruju da je dijalog Begrada i Prištine u ozbiljnoj opasnosti i smatraju da oštre reči sa obe strane treba razumeti u kontekstu predizborne kampanje, rekao je Tanjugu funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

„Svima je u interesu da se dijalog nastavi, pogotovo što već za deset dana sledi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i Kosova”, naveo je taj funkcioner.

Istovremeno, portparolka visoke predstavnice EU pod čijim se pokroviteljstvom odvija dijalog, Maja Kocijančič potvrdila je novinarima da će Eštonova u ponedeljak, 7.oktobra u Briselu razgovarati sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem..

Ona je ponovila ono što je već navedeno u sopštenju izdatom neposredno pre brifinga u Evropskoj komisiji da će sastanak u ponedeljak biti prilika da se analizira napredak postignut u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom Eštonove, a posebno uoči novembarskih izbora na Kosovu.

Kocijančič novinarima nije htela da komentariše Dačićevu najavu da će se Beograd povući iz dijaloga ukoliko Priština ne povuče zabranu dolaska srpskih funkcionera na Kosovo tokom predizborne kampanje.

„Pratimo situaciju i stalno smo u kontaktu sa obe strane”, rekla je ona.

Tanjug

objavljeno: 03.10.2013.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić i Thaci 7. oktobra u Bruxellesu

Izvor: Cafe.ba, 03.Okt.2013

Nakon što su kosovske vlasti onemogućile dolazak Ivice Dačića na Kosovo, EU poziva premijere na novi sastanak.

Nastavak na Cafe.ba...

SAD: I Dačić i Tači da sprovedu dogovoreno!

Izvor: Press, 03.Okt.2013

Zvaničnik Stejt departmenta je u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga u Vašingtonu kratko rekao da su SAD obaveštene o predstojećem susretu Dačića i Tačija, u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.. "Ovo je prilika za obe strane da razmotre napredak koji je do sada postignut na implementaciji...

Nastavak na Press...

Hoće li Brisel rešti zategnute odnose?

Izvor: Akter, 04.Okt.2013, 09:57

U Briselu će na sastanku srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija tema biti situacija uoči lokalnih izbora, koja preti da ugrozi dalji dijalog

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.