Dve osobe poginule u noćašnjem zemljotresu kod Kraljeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 05:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve osobe poginule u noćašnjem zemljotresu kod Kraljeva

BEOGRAD, KRALJEVO, NOVI SAD -

Dve osobe su poginule u noćašnjem zemljotresu u naselju Grdice kod Kraljeva, potvrdio je Tanjugu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Do pogibije je došlo kada se na bračni par starosti oko 50 godina, koji se nalazio u svom domu u ulici Tike Kolarevića, srušila betonska ploča. Preko 40 osoba se javilo kraljevačkoj Hitnoj pomoći ali su u pitanju lakše povrede.

Aparati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Seizmološkog zavoda Srbije registrovali su noćas u 01.56 snažan zemljotres magnitude 5,5 po Rihteru. Epicentar zemljotresa je 10 kilometara severno od Kraljeva, u dolini reke Gruže, kod sela Vitanovac, Vitkovac i Stubal, na putu Kraljevo-Kragujevac. Zemljotres se osetio u rejonu Beograda, samo blago u Novom Sadu, a dopisnici Tanjuga javljaju da se potres jače osetio u Čačku, Kragujevcu, Jagodini, Valjevu, Užicu, ...

Kako je Tanjugu saopšteno iz Zavoda, intenzitet potresa bio je između 7 i 8 stepeni Merkalijeve skale, posle čega je usledilo još desetak naknadnih potresa za pola sata, od kojih je najjači, u 03:45 sati bio 3,2 stepena po Merkalijevoj skali.

Zemljotres je izazvao dosta materijalne štete u samom Kraljevu, na ulicama grada se može videti šut i srča od stakla, a ima i napuklih zidova na zgradama.

Po Rihterovoj skali - umeren zemljotres

Potres od 5,0 do 5,9 stepeni Rihterove skale se smatra umerenim. Udar te jačine može teško oštetiti loše izgrađene zgrade u malom području oko epicentra.

Godišnje se u svetu dogodi prosečno 800 zemljotresa te jačine.

Građani Kraljeva kažu da su im podrhtavali prozori, stradali su kuhinjski predmeti, posuđe i sl. Prema nekim izveštajima došlo je do prekida snabdevanja strujom i vodom u pojedinim delovima tog grada, a građani se žale i na prekid telefonskog saobraćaja.

Dopisnik agencije Beta iz Kraljeva javio je da je veliki broj stanovnika Kraljeva, u strahu od zemljotresa, napustio svoje kuće i da stoji ispred zgrada.

U kraljevačkoj Hitnoj pomoći rečeno je da se javilo "dosta povređenih", ali da je uglavnom reč o lakšim telesnim povredama.

Šteta od zemljotresa vidljiva je na mnogim kućama u Kraljevu. Fasade na pojedinim zgradama su ispucale, a na pojedinim zgradama je čak pao deo krova. U mnogim oštećenim kućama nema struje, ali ulična rasveta radi.

Na ulicama su i policijske patrole, ali za sada ni one nemaju podataka o broju povređenih i nastaloj šteti.

Potres se snažno osetio i u Kragujevcu. Dopsinica agencije Beta javila je da 12 minuta posle zemljotresa nije bilo struje u širem centru grada, ali da je snabdevanje potom normalizovano.

U Kragujevcu potres nije bio toliko jak kao u Kraljevu, te građani uglavnom nisu napuštali domove. Za sada nema izveštaja o šteti u tom gradu.

Evropski centar za posmatranje zemljotresa je saopštio da su u periodu između 2,11 i 2,45 časova zabeležena još četiri potresa snage oko 2,2 stepena.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.