Do kraja decembra četiri prelaza

Izvor: Politika, 05.Dec.2012, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja decembra četiri prelaza

Dačić: Odbačen zahtev da Srbi koriste kosovske tablice, bez naplate carine za robu namenjenu severu KiM.

Brisel – U Briselu je sinoć postignut dogovor da do kraja decembra prorade četiri administrativna prelaza između centralne Srbije i Kosova, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić posle sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Dačić je u Briselu, posle višečasovne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << radne večere, izjavio da na prelazima Končulj, Merdare, Jarinje i Branjak, neće biti naplate carine za robu koja ide Srbima na severu Kosova, kao i da na tim prelazima neće biti nikakvih obeležja.

Prema rečima srpskog premijera, građani sa srpskim dokumentima i srpskim auto-tablicima moći će da slobodno prelaze preko prelaza.

Dačić je precizirao da će dva prelaza biti završena i otvorena do 10. decembra, a druga dva do kraja meseca.

Na taj način je, kazao je Dačić, odbačen zahtev prištinske strane da Srbi koriste kosovske tablice, koje ne mogu da dobiju bez uzimanja kosovskog državljanstva.

Prema Dačićevim rečima, Srbija će suspendovati dogovor „ako bi se desilo da sinoć dogovoren režim na administrativnim prelaza bude narušen”.

Garant za sprovođenje dogovora, rekao je Dačić, jeste prisustvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Četiri prelaza koji bi trebalo da budu puštena do kraja decembra su, kako je dodao srpski premijer, privremenog karaktera.

Dačić je takođe kazao da je dogovoreno da specijalna jedinica Kosovske policije, u kojoj će većinu činiti Srbi, štititi srpsko kulturno i versko nasleđe - crkve i manastire - na celom Kosovu.

Rekao je i da će pri delegacijama EU u Beogradu i u Prištini biti postavljeni predstavnici Srbije i prištinskih vlasti kao ljudi za vezu za dijalog.

Dačić je naglasio da je tokom večerašnjeg razgovora apsolutno stavio do znanja da se na Kosovu mora održati mir, i da „nijedna strana ne sme tamo da naruši odnose među ljudima”.

Podvukao je i da su razgovori i dijalog statusno neutralni. „Srbija ima obavezu”, rekao je on, „da ispuni dogovore koje je potpisala prethodna vlada, a koji nisu u interesu našeg naroda, ali mi smo sada između čekića i nakovnja, jer ako to ne bismo sproveli, onda na putu ka članstvu u EU ne bismo otišli dalje od statusa kandidata”.

Kosovski premijer Hašim Tači je posle razgovora kratko izjavio da je postignut dogovor oko administrativnih prelaza, i da će se tamo nalaziti srpski policajci, kosovski policajci i Euleksova policija.

Upitan da li smatra da li će administartivni prelazi biti državna granica, odgovorio je potvrdno, a upitan hoće li biti tamo državnih obeležja, kazao je: „Ako Srbi ne postave obeležja, nećemo ni mi”.

Garant za sprovođenje dogovora, rekao je Dačić, jeste prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, prenosi Beta

-------------------------------------------

Dačić: Nikakva granica ne dolazi u obzir

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da nikakva granica između Kosova i drugih delova Srbije ne dolazi u obzir i pozvao Srbe da se vrate pregovaračkom procesu.

Dačić je kazao da razume proteste Srba na severu Kosova i Metohije, ali da se sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima ne uspostavlja granica.

Premijer je istakao da onaj ko kaže da se tim sporazumom uspostavlja granica laže i da bi kosovski premijer Hašim Tači voleo da tako bude. „Laž je da se sporazumom uspostavlja granica, Tači bi voleo da to tako bude”, rekao je Dačić podsećajući da od prelaza Merdare ka jugu Kosova takav sistem postoji već 12-13 godina, a da time nije uspostavljena granica niti se Srbija odrekla Kosova.

Dačić je kazao i da su razgovori u Briselu statusno neutralni, da nikakva granica ne dolazi u obzir, a da se roba sa severa Kosova neće cariniti, dok će se sa juga pokrajine, kao i do sada, cariniti u južnom delu Kosovske Mitrovice. „Niko ne treba da očekuje od mene da kosovskog premijer Hašima Tačija ubedim da Prištinu vrati u ustavne okvire”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

On je naglasio da je jedini način da se Srbija bori za svoje interese – učešćem u pregovorima. „I mi sami i naši prijatelji mogu da dignu glas samo ako mi učestvujemo u tom procesu. Oni nam kažu da učestvujemo, a ako neko misli da ima nešto bolje neka kaže šta je alternativa. Je li to da dozvolimo da srpski narod neko ponovo napada fizički... Nemojte da izazivamo sudbinu, vratite se pregovaračkom procesu, to je najbolje, rat dolazi na kraju”, poručio je premijer Srbima sa severa KiM.

On im je poručio i da treba da imaju jedinstvenu politiku sa svojom državom, a da država neće dozvoliti nasilje. „Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo interese Srba sa Kosova i interese cele Srbije”, rekao je Dačić.

„Ne kiptim od želje da razgovaram sa Tačijem... U ovu vladu niko ne treba da sumnja, ja ću se truditi da spasem što se spasiti može, ali nemojmo da živimo u zabludi da imamo Kosovo i Metohiju. Imamo ga u Ustavu, a da li je nešto u skladu sa Ustavom neka odlučuje Ustavni sud, ali pre toga, molim, da Kosovo vrati u ustavne okvire”, kazao je premijer.

Dačić je ponovio da niko ne treba da bude u zabludi da Srbija na Kosovu ima nešto što može da izgubi, poručujući da je sada pitanje šta možemo da vratimo. „Kad ćemo već jednom da utuvimo u glavu da je nama nešto oteto a da mi spasavamo što se spasiti može. Mi oteto nećemo priznati, ali moramo da živimo u realnosti”, kazao je premijer.

Prema njegovim rečima, kroz istoriju su se vodile mnoge bitke, a kada Srbija ponovo bude jaka neće moći svako da je ponižava. „Danas morate to da trpite, da stisnete zube i radite za svoj narod”, rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da je Srbija dosta gubila u ratovima i da je sada vreme da se proba da se reši problem mirnim sredstvima. „Mi smo imali rat i nažalost izgubili smo ga i otud i ove odluke Haškog tribunala jer svi smatraju da smo rat izgubili”, kazao je on i dodao da je lako voditi rat a da je teško u miru izboriti se za sopstvena prava. „Ja nikada neću potpisati niti prihvatiti da je Kosovo i Metohija nezavisna država ali postoje neke stvari gde nas niko neće pitati. To je pravednost ili nepravednost međunarodnog puta”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nema mesta za uzaludne žrtve. „Mi nismo pobedili (u ratu 1999. godine), jer da smo pobedili ne bismo bili u ovoj situaciji. Uvek ima mesta za herojstvo, ali nema za uzaludne žrtve. Srbija vodi računa o Srbima na Kosovu i Metohiji. Ali Srbi sa Kosova i Metohije takođe treba da imaju u vidu interese cele Srbije”, rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da Kosovo nije nezavisna država i da Srbija ne smatra da između njenih delova i pokrajine postoje granice, već da to smatra Tači. „Zašto bi Srbi sa severa smatrali isto što i Tači. On mora da priča nešto svom narodu”, rekao je Dačić.

Premijer je pozvao sve naučne i političke institucije, akademsku javnost, Crkvu i stranke da zajednički sačuvaju narod od uzaludnih žrtava i da se lično žrtvuju za određeni rezultat ističući da su priče o zamrznutom konfliktu i istorijskoj pravdi „na dugom štapu”.

Agencije

objavljeno: 04.12.2012.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.