Dijalog pre svega, samo da počne

Izvor: RTS, 13.Jan.2020, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog pre svega, samo da počne

Rešenje pitanja Kosova, Rusija vidi u okviru Rezolucije 1244, Amerika – uz pomoć dva izaslanika koje je imenovala u prethodnoj godini. Borba za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta biće državni prioritet i u godini pred nama dok spoljnopolitički prioritet ostaju evropske integracije, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić na novogodišnjem prijemu za diplomate. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U danu kada se po Julijanskom kalendaru ispraća stara godina, već tradicionalno šef diplomatije Ivica Dačić dočekuje diplomate. Pred njima rezimira postignuto, izazove i planove. U 2020. ušlo se sa spiskom od 17 zemalja koje su povukle priznanje Kosova od jednostrano proglašene nezavisnosti.

"U UN danas više članica ne priznaje Kosovo kao državu nego što je priznaje. Nastavili smo aktivno da delujemo u cilju sprečavanja članstva takozvanog Kosova u različitim međunarodnim organizacijama što ostaje jedan od prioriteta u narednom periodu", navodi Dačić.
Jedan od gostiju na prijemu, ambasador SAD Entoni Godfri, odmah po dolasku u Srbiju bio je zainteresovan za kampanju koju vodi Beograd.
"Naš stav je da rešenje konflikta Beograda i Prištine suštinsko za stabilnost u regionu. Mi u tome pomažemo aktivno. Najbolji način da se reši ovaj konflikt je da se sedi za jednim stolom. Uz pomoć specijalnog predstavnika ambasadora Grenela i Meta Plamera, mog starog prijatelja, nadam se da ćemo postići kompromis", navodi ambasador SAD u Srbiji.
Jačanje veza sa svim važnim partnerimaStari prijatelj novog američkog ambasadora u Srbiji Metju Palmer želeo bi da se Srbija opredeli za Ameriku kao partnera uz stav da su ciljevi Rusije i Kine različiti od američkih.
Ministar spoljnih poslova Srbije u govoru se nije opredeljivao, već je govorio o namerama da se jačaju odnosi sa svakom od njih, ali i drugim međunarodnim partnerima koji su Beogradu važni i zbog toga kako bi se obnovio dijalog sa Prištinom. 
"Naporno radimo sa svim međunarodnim partnerima kako bismo se što pre vratili procesu koji će obezbediti kompromisno i dugoročno rešenje za Kosovo i Metohiju. Nadam se da ćemo se tokom ove godine vratiti dijalogu i uspeti da nadoknadimo propušteno vreme. Ali, Srbija nije sama u ovom procesu i ne zavisi sve od nas i naše jasne spremnosti za razgovor", navodi Dačić.
Bocan-Harčenko: Rešenje na osnovu Rezolucije 1244Od Amerike očekivanja ima i Rusija, barem njen predstavnik u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
"Mi očekujemo više pritisaka na Prištinu od EU i naših zapadnih partnera, SAD", navodi Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.
Rusija je spremna da stvara preduslove za dijalog. Ali, dok govori o pojedinostima, poput neophodnosti da se ukine taksa Prištine, Bocan-Harčenko govori i o načelu.
"Očekujemo rešenje pre svega na osnovu Rezolucije 1244. Ali isto tako očekujemo od naših partnera više sloge i razumevanja i zajedničkog partnerstva u okviru SB, oko Kosova, sada nedostaje razumevanje u međunarodnoj zajednici i u SB pre svega", ističe Harčenko.
Ako ne pre, prva prilika da se u tom telu razgovora o Kosovu biće u aprilu, kada će biti predstavljen izveštaj Unmika o stanju u pokrajini. Umesto do sada na tri meseca, od ove godine, zbog insistiranja zemalja koje su Kosovo priznale, izveštaji će se podnositi na šest meseci.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.