Danas novi sastanak u Briselu, tema i srpska lista

Izvor: Press, 08.Sep.2013, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas novi sastanak u Briselu, tema i srpska lista

Razgovorima premijera Srbije Ivice Dačića i predsednika Vlade Kosova Hašima Tačija koji bi trebalo da u kabinetu visoke predstavnice Ketrin Ešton počnu popodne, a srpskom pregovaračkom timu, kako se očekuje, pridružiće se i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin izjavio je da predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << EU sa kojima je razgovarao o nazivu srpske jedinstvene liste nisu imali prigovor na njen naziv, kao što ima Priština i naglasio da ime liste može da bude promenjeno samo uz saglasnost Srba sa KiM.

"Razgovarao sam sa predstavnicima EU o nazivu srpske liste i oni su me izvestili da albanska strana, odnosno privremene institucije u Prištini stvaljaju primedbe na tu listu, odnosno samo na ime liste. Nisam dobio utisak od predstavnika EU da i oni imaju isto mišljenje", rekao je Vulin.

Vulin, koji je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, podvukao je da ime liste može da bude eventualno promenjeno samo uz saglasnost Srba sa KiM.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izrazio je uverenje da će na današnjem sastanku premijera biti rešeno i pitanje imena jedinstvene "Građanske liste Srbija", koja je prijavljena za lokalne izbore na Kosovu.

Centralna izborna komisija na Kosovu najavila je da neće prihvatiti to ime, a od te liste, iza koje stoji država Srbija, ne može se odustati, rekao je Drecun i naglasio da je najvažnije da Vlada Srbije snažno motiviše Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na lokalne izbore 3. novembra, što je i preduslov za formiranje Zajednice srpskih opština.

Najvažnije je sada smiriti tenzije i motivisati one koji se još dvoume da izađu na izbore, kazao je Drecun i upozorio da će Priština nastojati da oteža delovanje jedinstvene srpske liste, a olakša njoj naklonjene srpske liste, koje pomaže i finansira.

Evropski funkcioner koji je želeo da ostane anoniman rekao je Tanjugu da Vučićev dolazak vide kao nagoveštaj da bi ovaj put moglo doći do značajnog napretka u vezi sa pitanjima struje i telekomunikacija, koja su i nakon dve godine razgovora ostala otvorena.

Portparol visoke predstavnice Maja Kocijančić je novinarima rekla da će, pored pitanja struje i telekomunikacija, na dnevnom redu nedeljnih razgovora dominantna tema biti priprema za lokalne izbore na Kosovu.

"Važno je da ovi izbori budu dobro organizovani i da se u njih uključe predstavnici svih zajednica", istakla je ona.

Kocijančić je podsetila da je Ketrin Ešton preključe u zvaničnom saopštenju pohvalila obe strane u dijalogu zbog napretka koji je postignut u planiranju izbora.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Uskoro kompletiranje liste „Srbija”

Izvor: Politika, 08.Sep.2013

Posle sastanka u Briselu biće nam poznato da li će se ime zajedničke srpske liste menjati, a u CIK-u o tome nismo raspravljali, kaže Goran Zdravković, član Centralne izborne komisije..Kosovska Mitrovica – U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) u Prištini nije razgovarano o nazivu srpske liste...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.